Ovo su najpouzdanija sredstva online komunikacije
Ilustracija

Nekoliko opcija

Ovo su najpouzdanija sredstva online komunikacije

Najpopularnija online komunikaciona rješenja pala su na testovima vezanim za sigurnost i privatnost. U današnje vrIjeme tako nešto se teško može očekivati, ali korisnici ipak imaju nekoliko opcija.

Kampanja EFF-a (Electronic Frontier Foundation) koja se bavi osiguravanjem informacija analizirala je 39 komunikacijskih rešenja. Među njima se nalaze i popularni WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, SnapChat, Yahoo, Google Hangouts i drugi, a po svemu sudeći, milioni korisnika nisu ni svjesni da praktično sva popularna rešenja “padaju” na barem jednom od sedam osnovnih zahtjeva kako bi se servisi mogli nazvati sigurnim.

Možda niste ni čuli za platforme ChatSecure, CryptoChat, Signal/Redphone, Silent Phone, Silent Text i TextSecure, ali riječ je o jedinim sredstvima komunikacije koja su zadovoljila svih sedam kriterijuma za sigurnost, koje je postavio EFF. Kriterijumi su vezani za različite metode enkripcije, potvrdu identiteta komunikatora, otvorenost koda i slično, a jednostavnu infografiku je moguće pronaći na izvornom linku.

Facebook Chat tako na primjer nije pao u samo dva kriterijuma, enkripciji u svim segmentima komunikacionog puta i proveri koda. Nešto bolje su prošli iMessage i FaceTime, jer su ocjenjeni kao najprihvatljivija rešenja za masovno tržište. U EFF-u se nadaju da će ovakve projvere dovesti do svojevrsnog pritiska na one koji razvijaju aplikacije/rešenja za internet komunikaciju, u čemu će profitirati krajnji korisnici.

 

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.