Hrvatska postaje treća zemlja u Evropi s brzim internetom kao zakonskim pravom.
Ilustracija

Sledeće godine

Hrvatska postaje treća zemlja u Evropi s brzim internetom kao zakonskim pravom.

Hrvatska sljedeće godine postaje treća zemlja u Evropi s brzim internetom kao zakonskim pravom.

Do sada su minimalnu zakonski propisanu brzinu pristupa internetu imale Finska i Španija, a sa prvim danom iduće godine priključuje im se i Hrvatska, prenosi većernji.hr.

Od 1. januara 2015. HAKOM će u ime države proglasiti Hrvatski telekom takozvanim "operaterom univerzalne usluge" koji će svim korisnicima morati da ponudi minimalnu pristupnu brzinu interneta od jedan Mbps. 

Zašto je baš HT izabran kao operater univerzalne usluge vjerovatno će zanimati mnoge, a iz HAKOM-a nude jednostavan odgovor - zbog činjenice da HT ima najbolju pokrivenost pristupa internetu i najbolje izgrađenu infrastrukturu. 

S prvim danom iduće godine HT će morati da obezbijedi navedenu pristupnu brzinu svim korisnicima na nepokretnim lokacijama, odnosno kako to kolokvijalno nazivaju "fiksnim" pristupom internetu. 

Definisano je da se velika većina zahtjeva (95 odsto) i osiguranje 1 Mbps mora odraditi kroz tri mjeseca, za šest mjeseci mora biti riješeno čak 99 odsto zahtjeva, dok onih jedan osto iz objektivnih razloga mogu biti riješeni i nakon tog roka.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.