Evo kako možete znati traži li vas neko na internetu

Savjeti

Evo kako možete znati traži li vas neko na internetu

Neko vas traži. Internet je pun web odredišta i servisa koji će ponuditi podatke o vama drugima. Ponekad besplatno, ponekad za naknadu. Pogledajte neke od njih

Nije ugodno saznanje kako je moguće koristiti vaše lične podatke kako bi bili pronađeni. Malo je, doduše, vjerovatno da će vam oni koji vas traže nauditi. No, ipak je korisno znati ko vas traži i koje alate za to koristi.

Evo nekoliko načina kako možete saznati ko se raspituje za vas online - bio to potencijalni poslodavac, bivša ljubav ili davno izgubljeni rođak. A možda vas i neko traži kao potencijalnu žrtvu krađe identiteta.
 

Koristite Google Alerts
Prvi korak koji preporučujemo pokriće još uvijek najvećeg svjetskog pretraživača. Možda vam se čini narcisoidnim postaviti postavku koja će vas upozoriti svaki put kad vas neko spomene na webu, no to je potez koji nije mudro zaobići.

Ulogujte se na Google i otvorite www.google.com/alerts. Unesite svoje ime u kućicu za upozorenja pri vrhu stranice i kliknite Create Alert. Pomoću linka Show Options proširite pregled i odaberite koliko često obavještenja trebaju stizati kao i adresu gjde će biti poslata. 

Možete i dobiti uvid u to kako će izgledati obavještenja, koja će stizati kad god Google uoči vaše ime i prezime na webu.

Potražite društvena spominjanja
Sličan sadržaj, fokusiran na društvene mreže, nudi Mention.com. Osim na webu, možete ga koristiti i na uređajima s Androidom, iOS-om, Windowsima 8 i Chromeom. 

Možete ga isprobati dvije sedmice besplatno. Kad se ulogujete, kreirajte upozorenja. Na raspolaganju su vam do tri kriterijuma, kao i odabir jezika. Odaberite Next Step, pa izvore koje želite koristiti, poput blogova, foruma, Facebooka, Twittera... Filtrirajte izvore koje ne želite pratiti. 

Nakon što završite, kliknite Create My Alert, pa Save. Možete i povezati svoje korisničke naloge na Facebooku i Twitteru s Mentionom kako bi obavještenja brže stizala.

Traže li vas poslodavci?
Profil na Linkedinu može biti vrlo koristan pri pronalaženju novog posla. No, to ujedno znači i kako vas mogu pronaći.

Kad se ulogujete, možete vidjeti broj pregleda vašeg profila tokom sadašnjeg razdoblja, s ograničenom količinom podataka. Ako ste premium korisnik, možete vidjeti i sve dostupne podatke o onima koji su gledali vaš profil. 

Traže li vas rođaci?
Postoji više internet servisa koji se mogu upotrijebiti za pronalaženje rodbine s kojom ste izgubili kontakt. 

Recimo, www.Ancestry.com ima ogromnu bazu podataka živih mrtvih ljudi, koju je teoretski moguće upotrijebiti i kako bi vas  pronašli, a ne samo izradu porodičnog stabla. Možete provjeriti je li vas neko dodao na svoje porodično stablo

/Tportal/

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.