Znate šta su selfiji, a da li znate šta su belfi, helfi, velfi, nelfi...?
''Belfi'' je popularizovala Kim Kardašijan

Proširena terminologija

Znate šta su selfiji, a da li znate šta su belfi, helfi, velfi, nelfi...?

Možda znate šta je belfi, jer ga je popularizovala Kim Kardašijan, ali znate li šta je felfi? Možda ste nekad objavili helfi, a da niste ni znali...

Selfi (selfie) je bila riječ godine, a uvrštena je i u službeni rječnik engleskog jezika. Međutim selfija ima raznih vrsta, pa je tako i terminologija proširena. Evo kakvi sve selfiji postoje:

1. Belfi
Vjerovatno najpoznatiji selfi je belfie - onaj kad slikate svoju pozadinu. Popularizovale su ga Kim Kardašijan i ostale starlete kojima je pozadina jedan od načina sticanja popularnosti.

2. Helfi

Uslikala si se s novom frizurom i stavila to na društvene mreže? Čestitamo, savladala si helfie, selfi koji u fokus stavlja kosu ili frizuru.

3. Selfaj (Selfeye)

Selfi kojim želiš da se pohvališ šminkom na očima, novim naočarima...dakle, onaj koji naglašava tvoje oči.

4. (Asi) Ussie

Najpoznatiji selfi 2014. godine, je onaj Elen Dedženeris s dodjele Oskara, zapravo nije bio selfi nego ussie - selfi na kojem se nalazi više ljudi.

5. Velfi (Welfie)

Vježbanje gubi pola čari ako se njime ne pohvalimo na društvenim mrežama, stoga svako ko trči, ide u teretanu ili drugačije održava formu treba da snimi welfie - workout selfie.

6. Felfie

Trend selfieja zahvatio je i poljoprivrednike koji su stvorili felfie, odnosno farming selfie.

7. (Šelfi) Shelfie

Shelfie nije zapravo selfi jer kad okinete selfi ne slikate sebe već svoje police, uglavnom s knjigama.

 

(24 sata.rs)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.