Psiholozi razvili prvu onlajn terapiju bipolarnog poremećaja
Ilustracija

Način da se prevladaju teškoće

Psiholozi razvili prvu onlajn terapiju bipolarnog poremećaja

Osobe s dijagnozom bipolarnog poremećaja često se susreću s problemom dobijanja odgovarajuće psihološke pomoći, a nova vrsta onlajn intervencije mogla bi mnogo da im pomogne.

Osobe s dijagnozom bipolarnog poremećaja često se susreću s problemom dobijanja odgovarajuće psihološke pomoći, a nova vrsta onlajn intervencije mogla bi mnogo da im pomogne.

U testiranuju je učestvovalo oko 92 odsto pacijenata, a razvili su ga profesori britanskog Univerziteta u Lankasteru, piše Medical News Today.

Jedna učesnica je izjavila da joj je ova terapija promijenila život, dodajući da je naišla na neke spoznaje unutar ponuđenih modusa koji su joj značajno pomogli da preživi neke od najgorih trenutaka.

Terapeutske dobrobiti koje su pohvalili učesnici ispitivanja uključivale su stabilnost, primanje dodatne pomoći od porodice i prijatelja, manje oslanjanje na uslužnost zdravstvenih radnika i poboljšanu mogućnost samoupravljanja životom.

Usredsređenost na poboljšanje i podupiranje pacijenata da žive puniji i smisleniji život, uz prateće simptome, dio je programa terapije koja uključuje elemente kognitivne terapije ponašanja i psihološke edukacije koju pacijenti dobijaju preko audio-vizualnih modula, uz alat kojim mogu bilježiti raspoloženje, interaktivne radne listiće i praktične primjere.

Ljekari uključeni u rad ovog pionirskog poduhvata su izjavili da smatraju da ovakva vrsta onlajn intervencije može biti način da se prevladaju teškoće koje onemogućavaju osobama koje boluju od teških psihičkih bolesti da upravljaju svojim stanjem.

Ipak, potrebna su dalja istraživanja da bi ova vrsta terapije bila dostupna svim pacijentima u Velikoj Britaniji, a zatim i šire.

(Večernje novosti)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.