Zašto je internet
ilustracija

Problem nije trajno riješen

Zašto je internet "štucao" ove nedjelje?

Ako su korisnici kojim slučajem tokom utorka zabilježili prekide na svojoj internet vezi - nijesu usamljeni, jer je problem bio globalne prirode. Najgore u cijeloj priči je to što problem i dalje nije trajno riješen, a bilo je samo pitanje trenutka kada će se dogoditi. O čemu se radi?

Američki internet provajderi su redom zabilježili smetnje u radu, a to reflektovalo i na globalnom nivou jer su korisnici imali problema u pristupu servisima kao što je Office 365, ali i drugima. Prvi put do sada lista tzv. "routable mreža" nazvana još i Border Gateway Protocol (BGP) tabela je 512K zapisa. Problem je nastupio zbog brojnih starijih rutera, ograničenih sadržajem posebne (TCAM) memorije na 512K, piše portal ZDnet. 

U trenutku kada je tabela rutiranja prerasla prostor koji joj je bio dostupan, ruteri su se ili ugasili ili značajno usporili, što je uticalo na cijelu mrežu. Sreća u nesreći je to što je samo mali dio BGP tabela prešao unos od 512K pa je situacija mogla da bude i gora. S druge strane, nesretni dio priče je to što su brojni inženjeri na problem upozoravali već neko vrijeme, ali bez posebnog uticaja. 

Proizvođači poput kompanije Cisco su već ranije ove godine pružili informacije vezane za svoje proizvode, kao i uputstva kako da se zaobiđe problem. Kako stručnjaci pišu, za sada će se problem rješavati tako da će većina opreme da se prilagodi sa više memorije, ali na štetu podrške za IPv6 - sljedeće generacije komunikacionog protokola. 

Tabela rutiranja u računarskim mrežama je datoteka smeštena u RAM rutera koji sadrži informacije o topologiji mreže u njegovoj okolini. Na osnovu odredišne IP adrese u IP zaglavlju paketa i informacija iz tabele ruturanja, ruter kao uređaj prosljeđuje pakete ka krajnjoj destinaciji. Rute u tabeli rutiranja možemo klasifikovati u tri grupe: prerasle prostor koji im je bio dostupan, ruteri su se ili ugasili ili značajno usporili, što je uticalo na cijelu mrežu. (ZDnet. , B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.