Nikolaidis: Reakcija Demokrata i DF-a na moje kritičke tekstove o njima

Nikolaidis: Reakcija Demokrata i DF-a na moje kritičke tekstove o njima

Vrlo dobro znamo da spaljivanje lutke sa mojim likom nema veze sa karnevalom, nego sa vladajućom strukturom, konkretno Demokratama i bivšim Demokratskim frontom koji vladaju Herceg Novim. Znamo vrlo dobro da je to njihova reakcija, prije svega, na moje kritičke tekstove o njima – poručio je za Pobjedu istaknuti crnogorski pisac Andrej Nikolaidis, komentarišući skandalozno spaljivanje lutke sa njegovim likom na karnevalu u Herceg Novom.

 

Spaljivanje lutke na karnevalu tradicija je tokom Dana mimoze u Herceg Novom. Iako je praksa, kao i na karnevalima u svijetu, da se moćne političke ličnosti kažnjavaju simboličnom lomačom, Novljani su ove godine odlučili da im krivac za sve nevolje u protekloj godini bude istaknuti crnogorski pisac Andrej Nikolaidis, pisac koji je svojevremeno dobio najveće državno priznanje – Trinaestojulsku nagradu, a prije sedmicu nagrađen je i u Engleskoj, gdje je njegov roman „Anomalija“ osvojio nagradu Engleskog PEN centra.

- Ne da nemam ništa protiv karnevala, nego imam simpatije prema njemu. Suština karnevala je istovjetna suštini teatra, a to je katarza. Da to objasnim ovako - umjesto da spale mene, spale moju lutku. I to je, naravno, iz moje perspektive, mnogo poželjniji scenario – kazao je Nikolaidis.

On je upozorio da „ovdje postoje dva ozbiljna problema“.

1709421203andrejnikolaidisknjizevnikodaklezovemotvaranjefestivala29062023ivamandic2

Nikolaidis

- Na karnevalima se obično spaljuju lutke koje simbolišu moć. Zato što je moć ona koja utiče na živote ljudi. Vidite, ja na bilo koji način ne utičem na živote građana Herceg Novog. Čak i kad bih želio, ne bih mogao negativno da utičem, a ne želim. Druga stvar, ja sam pisac, bavim se pisanjem knjiga. U redu, nijesu spalili živog pisca. U redu, još nijesu spalili knjige, ali su spalili lutku pisca, procijenivši da u prethodnoj godini ono što je najviše štete nanijelo toj zajednici jeste bio taj pisac. To prosto nije istina. I u tom smislu oni falsifikuju suštinu karnevala – istakao je Nikolaidis.

- Vrlo dobro znamo zašto sam ja tamo spaljen - dodao je Nikolaidis, i vrlo dobro znamo da to nema veze sa karnevalom, nego sa vladajućom strukturom, konkretno Demokratama i bivšim Demokratskim frontom, koji vladaju Herceg Novim.

- Znamo vrlo dobro i precizno da je to njihova reakcija, prije svega, na moje kritičke tekstove o njima, a takođe, kako bih rekao, i čestitka na nagradi Engleskog PEN-a koju sam dobio. Treća stvar koja je, po meni, ujedno i najvažnija, oni su spalili lik kritičkog, nezavisnog i opozicionog novinara. Da budem krajnje ciničan, oni su razotkrili svoje lice, pokazali se u svoj brutalnosti svog varvarizma, a za mene, pak, šta to znači – najmanje tri prevoda na strane jezike i pare koje uz to idu. I u to ime zahvaljujem – kazao je Nikolaidis.

Književnik Milorad Popović za Pobjedu kaže da je samo jedan korak „od toga da jednog pisca i kritičkog intelektualca spaljuju na karnevalu do premlaćivanja i ubijanja pisaca i intelektualaca, kao što je to bilo u Hitlerovoj Njemačkoj, Musolinijevoj Italiji, u vrijeme Franka u Španiji, Perona u Argentini i u doba Pinočea u Čileu“.

- Ovaj skandal izvire iz duha Srebrenice, Dubrovnika, Vukovara, četvorogodišnjeg bombardovanja Sarajeva i on se u punom smislu povampirio u tzv. litijama 2020. godine. I danas se očituje vrlo eksplicitno kroz SPC, sadašnjeg predsjednika parlamenta Mandića, rektora Univerziteta Božovića i njegovog portala IN4S. A sa tom ideologijom su u sprezi i jedinstvu stranke na vlasti, prvenstveno predsjednik Crne Gore Milatović, predsjednik Vlade Spajić, Bečić i ostala kompanija. Svi su iz Amfilohijeve mantije iznjihali i imaju identičan strateški cilj - poništavanje svega što nije srpsko ili velikosrpsko – kazao je Popović.

170942119398e7e222068047de80fdc10da61d34ce

Sa hercegnovskog karnevala (FOTO: Ivana Komnenić)

Istakao je da „ovo što se dešava izgleda kao neka skarednost i mnogo više govori o duhovnoj i političkoj situaciji u Crnoj Gori nego, možda, jedan drugi gest ili analiza“ jer, kako je istakao, duboko izvire iz duha koji je danas dominantan u Crnoj Gori.

Poslanica i potpredsjednica DPS-a Aleksandra Vuković-Kuč napisala je na mreži Iks da je Hajne upozoravao da tamo đe spaljuju knjige, uskoro će spaljivati ljude. Navela je da nam je „poznato nacističko spaljivanje knjiga“.

- U Herceg Novome, pod krinkom karnevala, spaljuju pisca Andreja Nikolaidisa, koji satirom razara šovinizam i nacionalizam aktuelnih kreatora javnih politika u Crnoj Gori, maškara iz prvoga reda malograđanštine - napisala je Vuković u objavi.

Rekli bismo, kaže, „strašno!“

- No, gorjeti na lomači najprimitivnijega Mandićevog i Dodikovoga „srpskog sveta“ okolnost je poželjna za biografiju svakoga plemenitog i obrazovanoga čovjeka. Stoga bi Andreju Nikolaidisu ovaj akt neduhovitih i neduhovnih ljudi trebalo da bude vatreni podsticaj za razornu kritiku tikvana koji ozbiljno unazađuju crnogorsko društvo – piše u objavi Vuković-Kuč.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić saopštio je da „sramotna poruka koja se šalje crnogorskom društvu simboličkim spaljivanjem Andreja Nikolaidisa na karnevalu zaslužuje hitnu reakciju tužilaštva“.

- Ona će vjerovatno izostati, kao što izostaje u odnosu na sve što se dešava u prethodne tri godine. Vrijeme je očigledno stalo za Skaj tužioca Vladimira Novovića 30. avgusta. Svakodnevni nacionalistički ispadi, 30.000 novozaposlenih u državnoj upravi, stotine miliona eura koje su nestale sa računa EPCG, Rudnika, Termoelektrane, sumnjiva kupovina akcija Luke Bar i sve ostalo nije bio dovoljan razlog da konačno pokaže da optužnice ne piše shodno očekivanju javnosti i po diktatu Vijesti. Što bi onda jedna stravična poruka mržnje kojom se najavljuje progon svakog ko misli drugačije bio razlog da napusti komfor „majbaha“ i počne da radi svoj posao – dodao je Nikolić.

Zoja Bojanić-Lalović iz DPS-a saopštila je da je „ponekad mrak toliko dubok da ga samo bljesak riječi može osvijetliti“.

- Spaljivanje lutke Andreja Nikolaidisa simboličan je čin spaljivanja riječi koja osvjetljava, spaljivanje onoga što se ne poklapa s okvirima kulture, koja ne vidi i neće da vidi šire od svoga „sveta“ - napisala je Bojanić-Lalović na mreži Iks.

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović saopštio je da „Andrej Nikolaidis predstavlja sve ono što oni nijesu, niti će ikad biti: oštroumnost, dubinu i slobodu misli“.

- Njegovo djelo ostaje neugasivo svijetlo u mraku neznanja, primitivizma i nekulture, čemu nažalost već neko vrijeme u „oslobođenoj“ Crnoj Gori svjedočimo - napisao je Šehović na mreži Iks.

Šef kabineta predsjednika Bošnjačke stranke Izet Ćorović saopštio je da je Nikolaidis žrtva fašizma.

- Spaljivanje knjiga ima dugu istoriju, kažu još od Aleksandrijske biblioteke, premda se u novijoj istoriji vezuje za fašizam i 10. maj 1933. godine, kada je spaljivanje nenjemačkih knjiga dostiglo vrhunac. Bilježimo i da je u nešto novijoj istoriji bilo toga, a možda se najupečatljiviji primjer dogodio u noći 25. na 26. avgust 1992. godine, kada je od vojske pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića u granatiranju sarajevske Vijećnice spaljeno 80 odsto bibliotečkog fonda, dva miliona knjiga, časopisa, kao i rukopisi neprocjenjive vrijednosti koji svjedoče istoriji Bosne i Hercegovine i ovih prostora uopšte – naveo je Ćorović.

Napredak tehnologije, kako kaže, doveo nas je do elektronskih knjiga i interneta te mogućnosti onlajn čuvanja i distribucije sadržaja što, kako kaže, na određeni način paljenje knjiga čini manje učinkovitim.

- Ali neumorni i inovativni fašizam ima odgovor i na to. Spaliti nenašeg pisca. Za sada simbolično za stvarno ćemo sačekati da se stvore uslovi. Savršeno rješenje i nevjerovatno obistinjenje proročanskog stiha Hajnriha Hajnea iz 1844. godine „Ko spaljuje knjige spaljivaće i ljude“. Andrej je Nikolaidis, dakle, žrtva fašizma ali, na neki način, i napretka tehnologije. Podrška za Nikolaidisa - napisao je Ćorović na Fejsbuku.

Potpredsjednica LP Jelena Marković poručila je da je svaka riječ posvećena ovom sramu suvišna.

- Ti su organizatori sve o sebi rekli ovim fašizmom na djelu. Andreju Nikolaidisu, da boliš, razotkivaš i pogađaš direktno u metu, kako ti definitivno drugačije od drugih to znaš, potvrđuje i ovo ,,spaljivanje“. Isto tako znam da ćeš ubuduće nastaviti kao i do sada jer si ovu grupaciju razobličio i doprinio da se predstave onakvi kakvi jesu. Puna podrška, saborče - napisala je Marković na društvenoj mreži Iks.

Predsjednik Savjeta i izvršni koordinator GI „21. maj“ Miodrag Živković i Rade Bojović poručili su da su Dani mimoze u Herceg Novom potpuno kompromitovani spaljivanjem lutke koja predstavlja poznatog crnogorskog književnika Andreja Nikolaidisa.

- Organizatori večerašnjeg „spaljivanja karnevala“, osim što su slika jedne besramne lokalne vlasti, na ovaj način prizivaju javni linč slobodne i kritičke misli u Crnoj Gori - navode u zajedničkom saopštenju Živković i Bojović.

Podsjećaju, kako kažu, crnogorsku javnost da vlast u Herceg Novom „vrši bizarna velikosrpska agentura na čelu sa Demokratama i uz podršku tzv. Novske liste i ostataka DF-a“.

- Ideja da je „najkrupniji hercegnovski problem“ jedan od najboljih crnogorskih i regionalnih pisaca i dobitnik evropskih literarnih nagrada i naš uvaženi član može da bude samo proizvod bolesnog političkog uma ogrezlog u inferiornom neočetničkom šovinizmu i klerikalnoj zatucanosti - navode Živković i Bojović.

Imali su i poruku za organizatore.

- Ovim putem želimo da poručimo bijednim akterima i nalogodavcima ovakve karnevalske mizerije da dobro razmisle kako će se završiti njihova „ideološka misija“ u Crnoj Gori. Za razliku od Andreja Nikolaidisa koji je pisac, kolumnista i društveni aktivista do kraja posvećen građanskoj, antifašističkoj i evropskoj Crnoj Gori, lokalni hercegnovski mrzitelji uz njihove pokrovitelje iz marionetskih političkih brloga završiće na smetlištu tzv. srpskog sveta, baš kao i njihovi politički preci ogrezli u saradnji sa okupatorima tokom Drugog svjetskog rata - navode Živković i Bojović.

Profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju Janko Ljumović napisao je na Fejsbuku da bi Ministarstvo kulture i medija Crne Gore moralo da se oglasi povodom karnevala u Herceg Novom.

- Duh karnevala daleko je od vandalizma! Ministarstvo i ministarka da se oglase - poručio je Ljumović na Fejsbuku.

Miodrag Vlahović, nekadašnji ministar inostranih poslova i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora, na mreži Iks napisao je da „u planu i programu spaljivanja lokalni fašisti i nikogovići preskaču knjige - i odmah prelaze na pisce“.

- A što, na primjer, ne spalite lutku nekog popa-pedofila, kukavice. Zlo se spaljuje, a ne istina i kritička riječ, slobodni ljudi i umjetnost - poručio je Vlahović.

Član nestranačke GI „21. maj“ i samostalni odbornik u Skupštini glavnog grada Podgorice Aleksandar Saša Zeković iskazao je „ogorčenje i bijes zbog spaljivanja lutke, u sklopu Praznika mimoze u organizaciji Javne ustanove kulture Herceg fest, koja predstavlja književnika Andreja Nikolaidisa“.

- To je nastavak propagande kako bi se građani Crne Gore i cijelog regiona pridobili za podršku nacionalizmu i desnom radikalizmu i kako bi se izopštili i javno ismijavali kritičari takvih politika – napisao je Zeković na mreži Iks.

Grupa građana sa Cetinja saopštila je da je spaljivanje lutke crnogorskoga književnika i kolumniste simbolička lomača za kritičare vlasti, za otpor fašizaciji i svetosavizaciji crnogorskoga društva.

- Crnogorska vlast progoni svoje kritičare, preko poltronskih medija sudi građanskim aktivistima, gazi Ustav i zakone da bi ispunila zahtjeve svoga beogradskoga šefa, gasi fakultete, pred sud izvodi intelektualce zbog javno izrečene kritike svetosavaca, progoni cijele porodice zbog lojalnosti svojoj državi. Ali najnovije simboličko spaljivanje crnogorskoga pisca i društvenoga kritičara čija se riječ čuje daleko izvan granica Crne Gore otkriva odmakli stadijum bolesti crnogorskoga društva, prije svega vlasti koja tu bolest pospješuje. Karnevalska lomača ima jasnu namjeru - da pokaže da je inkvizitorski oganj spreman za sve crnogorske „jeretike“ koji ne pristaju na podanički jaram u koji nas želi upregnuti Vučićeva Srbija – navodi se u saopštenju.

No grdno se varaju naši domaći izdajnici, dodaje se u reagovanju, ako misle da će Nikolaidis i svi njemu slični, koji su svoj komfor podredili građanskoj borbi za bolje društvo, ostati nezaštićena meta fukare koja se na njih već nekoliko godina namjerila.

- Samo u izokrenutoj crnogorskoj stvarnosti, u kojoj je nacionalna izdaja promovisana u vrlinu, može se desiti da karnevalska lomača bude raspaljena za Nikolaidisa umjesto za one koji su satrli ovo društvo, za one koji su gazili svoje građane na Belvederu, za one koji su potpisali sramni Temeljni ugovor s Beogradskom patrijaršijom, za one što na godišnjicu strahote u Štrpcima dočekuju uz državne počasti Dodika, za one što slave Podgoričku skupštinu i sanjaju novi nestanak Crne Gore, za gradonačelnike koji skrnave državne simbole i proslavljaju praznike tuđih država kao svoje. Odavno se nijesmo glaskali čekajući otpor crnogorske političke i kulturne elite koja, liše malobrojnih izuzetaka, pokazuje nemoć i nesposobnost da se nosi s užasom vremena u kojem djeluje. No Cetinjani neće ćutati. Ubrzo ćemo Vučićevom namjesniku Mandiću na dan zasijedanja Skupštine na Cetinju pokazati da dokle bude Cetinja i našega otpora izdajnici nikad neće moći raportirati da je Crna Gora pala. Do tada i za vazda pružamo podršku našem piscu Nikolaidisu, i njemu i svima kao njemu, i verbalnu i svaku koja im zatreba - navodi se u saopštenju.

Reagovale su i pojedine nevladine organizacije.

- Kada smo se za vrijeme prethodnog režima borili za slobodu govora, ni slutili nijesmo da će doći vrijeme da jednog pisca „spaljuju“, jer se ne slažu sa njegovim riječima. Strašno - naveli su iz MANS-a na mreži Iks.

Centar za građansko obrazovanje naveo je da „svjedočimo posljedici naopakih politika koje ne mogu donijeti toliko potrebne demokratske principe i slobode Crnoj Gori“.

- Danas te politike svoju sliku imaju i u karnevalskom „spaljivanju“ Andreja Nikolaidisa, jednog od regionalno i međunarodno najnagrađivanijih crnogorskih književnika, zbog kritičke riječi prema novim vlastima. Koliko još ovakvih slika treba da se razumije da klizimo u društvo nedemokratskih država koje ne tolerišu kritiku niti podnose različitost – napisali su na mreži Iks iz CGO.

Društvo crnogorskih izdavača poručilo je da je ovim činom izvršen nezabilježeni pritisak na slobodu javne riječi, te da je dijelom ugrožen mir i bezbjednost jednoga maloljetnog člana Nikolaidisove porodice, koji živi nedaleko od mjesta u kome se lutka spaljuje.

- Budući da Nikolaidis i njegova porodica nijesu štićene ličnosti, jasno je koliko je današnji „karnevalski“ čin opasan po bezbjednost Nikolaidisa i članova njegove porodice. Dižemo glas protiv pučkog obračuna sa slobodom govora i njenim nosiocima - navodi se u saopštenju koje potpisuje prof. dr Vladimir Vojinović, predsjednik Društva crnogorskih izdavača.

SUFLIRANJE MINISTARKI VUJOVIĆ: ,,Čuvaj sebe, na takvoj si poziciji!“

Prije nego što je ministarka kulture u Vladi Crne Gore Tamara Vujović dala izjavu RTCG povodom skandalozne odluke organizatora festivala da spale lutku sa likom pisca Andreja Nikolaidisa, bila je upozorena od anonimnog savjetnika.

- Čuvaj sebe, na takvoj si poziciji! – dobacio je nepoznati sufler ministarki Vujović prije nego što će dati izjavu novinarki Javnog servisa.

Nepoznati čovjek, očito prijateljski ministarku savjetuje – u času kada se ona glasno preslišava što će da izgovori – da obrati pažnju i ne naruši vlastitu poziciju u Vladi Crne Gore.

I dok se pripremala za izjavu ministarka je komentarisala upravo vlastiti položaj, navodeći, u šali, da joj ,,curi mandat“ i da je ,,zatečena ovom situacijom“.

Ministarka Vujović je za RTCG istakla da nije znala koja će lutka biti spaljena na karnevalu u Herceg Novom, ali se i zapitala da li bi eventalna zabrana bila tumačena kao cenzura ili zabrana slobode govora.

- Da smo znali, ili da je neko znao ko je lutka prethodno, pa da smo je zabranili, da smo da kažem ugušili ovu inicijativu, kakva god da je ona, da li bi to bila cenzura ili nešto što govori o zabrani slobode govora ili slobode izražavanja. Sa maskama je uvijek i sa karnevalima pitanje upravo dokle je granica i šta sve maska može i dokle smije da ide - zaključila je ministarka Vujović u izjavi za RTCG.

Iz kabineta Vujović je, nakon izjave za RTCG u Herceg Novom, poslata izjava za javnost u kojoj se ponavlja da je jasan ministarkin stav da su sloboda govora i sloboda umjetničkog izražavanja neprikosnovene. Prethodna izjava je donekle ublažena u narednom stavu gdje ona tvrdi da joj „kao ministarki kulture nije jasno kako idejni tvorci nijesu bili svjesni da spaljivanje lutke koja simbolizuje crnogorskog književnika možemo posmatrati i kao simbolično spaljivanje slobodne i kritičke misli, rukopisa, knjiga“.

- Karneval je dio običaja, spaljivane su i lutke sa likom predsjednika Vlade. Poznati su negativni stavovi pisca o Herceg Novom, što je možda bio povod da postane Krnevo. Za karneval i za maske je uvijek pitanje dokle može da se ide u satiri, kritici i da li je ,,maski sve dozvoljeno“, kako običaji kažu - pita se Vujović.

„Andrej zasad samo simbolički spaljen zbogvonoga što on u današnjoj Crnoj Gori simbolizuje“

Crnogorski intelektualci Boban Batrićević, Adnan Čirgić, Aleksandar Radoman i Đorđe Šćepović poručili su u reagovanju da je Andrej Nikolaidis „zasad samo simbolički spaljen upravo zbog onoga što on u današnjoj Crnoj Gori simbolizuje“.

- Karneval je nekad bio obred u kojem se stvarnost okretala naglavačke, a potčinjeni i poniženi dobijali priliku da u tih nekoliko neđelja pred uskršnji post makar simuliraju otpor autoritetima moći, čije bi lutkarske predstave, na koncu, završile na lomači. Nema te tekovine civilizacije, međutim, koju u Crnoj Gori nijesu kadri obesmisliti. Tako je na onom što bi trebao biti karneval - dok je to još bio odraz urbane kulture - na palanačkom piru u Herceg Novom danas za ritualno spaljivanje pripremljena lutka koja simbolizuje pisca Andreja Nikolaidisa. I da se razumijemo - to s karnevalom nema baš nikakve veze. Andrej je, zasad samo simbolički, spaljen upravo zbog onoga što on u današnjoj Crnoj Gori simbolizuje. A kad jednom spalite lutku, što će vas više spriječiti da sljedeći put posegnete i za modelom – navodi se u reagovanju.

Dodaje se da je Andrej Nikolaidis „u prvome redu sjajan pisac, čija vrijednost uveliko prevazilazi okvire Crne Gore, o čemu ovih dana svjedoči i nagrada koju je za roman 'Anomalija' dobio od Engleskoga PEN centra. Andrej, dakle, svojim darom strči i iritira“.

- Andrej Nikolaidis k tome je i još nešto mnogo opasnije. On je vrhunski intelektualac koji odbija da ćuti. Onako kako je do 2020. javno svjedočio o tajkunizaciji Crne Gore, o oligarhiji čija je višedecenijska vlast nagrizala samu supstancu države, tako već tri decenije piše i svjedoči o fašizaciji i klerikalizaciji društva, o ratnim zločinima i zločincima, o njihovoj bijednoj „intelektualnoj“ posluzi, o licemjerju Zapada koji je do juče hranio Putinove imperijalne apetite, a danas ćuti pred genocidom u Gazi i o mnogo čemu drugom. Zato Andrej tako snažno frustrira fašiste. Zato toliko uznemiruje promotere „pomirenja“ čija je namjera da nas pomire s fašizmom. I zato treba ugasiti svaki glas razuma i otpora kako bismo što bezbrižnije prigrlili klerofašističku distopiju u kojoj sve živo (i letušte) počiva... – navodi se u reagovanju.

Spajić: Mora se čuvati sloboda govora, čak i kad nam se ne dopada neki stav

Premijer Milojko Spajić napisao je na mreži Iks da se „mora čuvati sloboda govora, čak i kad nam se ne dopada neki stav“. On je komentarisao spaljivanje lutke koja simboliše lik književnika Andreja Nikolaidisa.

Perović: Andrejeve riječi neće stati spaljivanjem lutke

Na vijest o paljenju lutke sa likom Andreja Nikolaidisa juče je na društvenim mrežama reagovao i jedan broj crnogorskih umjetnika. Rediteljka Marija Perović na Fejsbuku je zapisala da se zna tradicionalno ko je palio knjige.

- Zna se ko je palio naučnike! Zna se ko je palio žene! Isti zli i primitivni ljudi uvijek i svuda! Da sam Andrej, mene bi zabrinulo da oni „slave“ moju riječ! Ali njegove riječi neće nestati spaljivanjem karnevalske lutke. Biće snažnije, jer kako piše u jednoj knjizi, a ni to nijeste pročitali … i bi riječ! Jedan od najvećih pisaca na našem jeziku - preveden na sve velike svjetske - Andrej Nikolaidis! – zapisala je Perović.

Reditelj i član The books of knjige Zoran Marković Zonjo takođe je na Fejsbuku zapisao kako mora priznati da mu nikad nije bio jasan običaj da se spaljuje lutka sa likom iz stvarnosti, pa makar i nemao simpatije prema toj osobi.

- Sada sam duboko zgrožen onim što lebdi u pozadini ovog čina. Spaljivanje lika Andreja Nikolaidisa, dobitnika svih relevantnih književnih i kulturnih nagrada u Crnoj Gori, regionu, pa i šire, vrhunskog intelektualca i čovjeka koji je osvjedočeni borac protiv fašizma, mnogo govori o ekipi koja je ovo smislila. Gadno, tužno, uznemirujuće – rekao je Marković.

Pisac Nikola Nikolić prokomentarisao je da će organizatori karnevala vjerovatno da se pozovu na nekakvu tradicionalnu, bezazlenu karnevalsku komiku.

- Ipak, ovdje imamo izraz teškog primitivizma, koji je pritom i opasan, jer potpaljuje polusvijet (inače mobilisan linijom ideološke mržnje) da o stvarnoj osobi balavo sanjari, predatorski. Nije to karneval, nego zastiđe, bra'o vi ga, feštađuni – kazao je Nikolić.

Zbog sramotnih poruka SD će podnijeti krivičnu prijavu

Socijaldemokrate su najavile da će zbog sramotnih poruka iz Herceg Novog podnijeti krivičnu prijavu protiv svih koji su odgovorni.

- Zbog ovih sramotnih poruka koje obiluju užasnim govorom mržnje, kakav se odavno na ovim prostorima nije mogao čuti, narednih dana ćemo nadležnom tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu protiv svih onih koji su za ovo zastiđe odgovorni. Ovom primitivizmu se mora stati na kraj - objavile su Socijaldemokrate.

 

Izvor: Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.