Danas izbori u Srbiji, u Crnoj Gori glasa se na četiri mjesta

Danas izbori u Srbiji, u Crnoj Gori glasa se na četiri mjesta

U Srbiji se danas održavaju parlamentarni i pokrajinski izbori, kao i izbori za odbornike u 65 lokalnih samouprava među kojima je i Beograd. Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a zatvaraju u 20h, kada prestaje izborna tišina.

Pravo glasa ima 6.500.666 birača, dok u Beogradu to pravo ima 1.613.369 birača, a na pokrajinskim izborima 1.669.791 birač.

Birači sa Kosova glasaju u opštinama Kuršumliji, Raški, Vranju i Tutinu.

Glasački listić za parlamentarne izbore štampan je na papiru kajsija boje, dok je kontrolni list za provjeru ispravnosti kutije plave boje.

Listići su štampani u 29 jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama/gradovima u Srbiji.

Građani će na republičkom nivou moći da biraju između 18 lista, na nivou Beograda između 14, dok se za pokrajinske izbore kandidovalo 13 izbornih lista.

Da bi ostvario svoje pravo, glasač mora kod sebe da ima važeću ličnu kartu ili pasoš, dok poziv na glasanje nije obavezan.

Glasa se na 8.273 biračka mjesta, od kojih 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Za glasanje u inostranstvu u 35 država utvrđeno je 81 biračko mjesto, a u četiri zemlje – Velikoj Britaniji, Portugaliji, SAD i Kanadi zbog vremenskih razlika glasalo se 16. decembra, ali rezultati neće biti objavljivani do zatvaranja birališta u Srbiji.

U Crnoj Gori glasaće se u Podgorici, Beranama, Herceg Novom i Sutomoru.

Izvor AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.