U Srbiji više od 450 slučajeva velikog kašlja, bebe najugroženije

U Srbiji više od 450 slučajeva velikog kašlja, bebe najugroženije

U Srbiji je od početka godine pa do 6. decembra, prema podacima Batuta, prijavljeno ukupno 458 potvrđeniih slučajeva velikog kašlja.

U najvećem riziku od komplikacija i teške kliničke slike su nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana djeca mlađa od 12 meseci, naročito novorođenčad.

Kako je iz Batuta rečeno za N1, kod devet prijavljenih slučajeva simptomi su počeli u posljednjih 10 dana, među kojima je najmlađa oboljela beba stara dva i po mjeseca.

Od navedenih devet slučajeva, hospitalizovano je dvoje djece mlađe od šest mjeseci.

Specijalista za plućne bolesti Slavica Plavšić za N1 kaže da je ova bolest bila gotovo iskorijenjena u Srbiji i da je nije bilo skoro 15 godina, te da se tokom 2023. godine bilježi i veliki rast zaraženih i oboljelih koji su dokazani PCR testiranjem.

Prema njenim riječima, pojava bolesti koje su bile gotovo iskorijenjene, objašnjavaju se nedovoljnim i neblagovremenim vakcinisanjem djece, po preporučenom kalendaru vakcinacije.

„Procenat vakcinisane djece treba da bude oko 95 odsto, ali je on i u Srbiji, ali i u svijetu znatno manji. Širenju ove bolesti doprinosi loš odziv za vakcinaciju, nekoliko godina unazad“, zaključiča je Plavšić.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.