Kina: Rat protiv droge napreduje, ali izazovi ostaju
Ilustracija

Kina: Rat protiv droge napreduje, ali izazovi ostaju

Situacija sa kontrolom narkotika u Kini se poboljšala posljednjih godina zbog intenzivirane borbe i oštrih kazni, ali nove vrste zabranjenih droga i metoda trgovine i dalje ostaju veliki izazov, piše Kineska medijska grupa (CMG).

Broj krivičnih djela povezanih sa drogom smanjen je na 54.000 u 2021. sa 140.000 u 2017, uz prosečni godišnji pad od više od 20 odsto pet uzastopnih godina, rekli su zvaničnici na konferenciji za novinare koju je održalo Ministarstvo javne bezbednosti.

Do kraja 2021. Kina je imala skoro 1,49 miliona registrovanih korisnika ilegalnih droga, što je pad od 42,1 odsto u odnosu na 2016, uključujući 121.000 novoidentifikovanih korisnika droga, što je pad od 72,8 odsto u odnosu na 2016, navedeno je.

Osim toga, Kina takođe bilježi kontinuirani pad krivičnih slučajeva u vezi sa drogom od 2015. Sudovi širom zemlje su uvek izricali oštre kazne kriminalcima umiješanim u krivična djela u vezi sa drogom u protekloj deceniji, što znači zatvorske.

Kina sada ima 449 vrsta narkotika i psihotropnih supstanci na listi kontrolisanih droga, a 58 ih je dodato prošle godine.

"Kina sada ima najveći broj navedenih kontrolisanih droga i najstrožu kontrolu droga na svijetu", rekao je Lijang Jun, šef Biroa za kontrolu narkotika Ministarstva javne bezbjednosti uoči Dana borbe protiv narkotika,prenosi Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.