Vlada pripremila plan ljetnje turističke sezone
Ilustracija

Vlada pripremila plan ljetnje turističke sezone

Vlada Crne Gore je na 23. sjednici održanoj 06. maja 2021. godine, kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, utvrdila Plan pripreme ljetnje turističke sezone za 2021. godinu.

Iz Vlade su saopštili da su planom obuhvaćene aktivnosti koje će do početka i tokom sezone realizovati institucije na državnom i lokalnom nivou, kao i preduzeća koja su direktno ili indirektno uključena u pripremu sezone.

"Plan sadrži jasno definisane aktivnosti, nosioce, rokove i finansijska sredstva za njihovu realizaciju. Sprovođenje pojedinih aktivnosti otpočelo je već krajem prošle godine, kako bi se stvorilie pretpostavke za postizanje što boljih rezultata tokom predstojeće sezone. Posebna pažnja posvećena je promociji Crne Gore na značajnim emitivnim tržištima, sa kojih se očekuje turistička tražnja u skladu sa oporavkom turizma od uticaja pandemije Covid-a 19", navodi se u saopštenju Vlade.

Planirane aktivnosti, pored ostalog, obuhvataju radove na unapređenju infrastrukture, unapređenje kvaliteta usluga u turizmu i povezanim sektorima, povećanje raznovrsnosti turističkog proizvoda, smanjenje sive ekonomije i podsticanje zapošljavanja domaće radne snage.

Vlada je usvojila Informaciju o pokretanju postupka protiv Crne Gore od strane Sekretarijata Energetske zajednice broj ECS-15/21 u vezi TE Pljevlja i pravila Direktive EU o ograničavanju emisije određenih zagađivača u vazduhu od strane velikih termo postrojenja.

Sekretarijat Energetske zajednice je preliminarno zaključio da TE Pljevlja, kao jedino veliko postrojenje za sagorijevanje koje radi u Crnoj Gori, navodno nije poštovalo pravila iz člana 4 (4) Direktive 2001/80 / EC o ograničavanju emisije određenih zagađivača u vazduh od strane velikih termo postrojenja, te da je TE Pljevlja kao postrojenje dostigla ograničenje od 20.000 radnih sati do kraja 2020. godine, a nije u skladu sa standardima Direktive prestala sa radom, kako se to zahtijeva pravilima Energetske zajednice.

Slanjem Uvodnog pisma, Sekretarijat EZ je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha pružanje mogućnosti Crnoj Gori da se izjasni se na navode o navodnom nepridržavanju pravila Energetske zajednice u roku od dva mjeseca i omogućavanje Sekretarijatu da utvrdi potpunu pozadinu konkretnog predmeta.

Kako bi se u tom postupku izdejstvovao najpovoljniji ishod, a koji ne bi smio značiti gašenje TE Pljevlja, u smislu potrebe za održavanjem snabdijevanja energijom, zaključeno je da se obavezuje Elektroprivreda Crne Gore da, kao operater za postrojenje Termoelektrana Pljevlja da preduzme sve pravne radnje i obezbijedi sve uslove u cilju zaštite prava države Crne Gore u postupku pred Energetskom zajednicom. Ministarstvo kapitalnih investicija je zaduženo da prati i pruži aktivnu podršku Elektroprivredi u tom postupku, i da zajedno pripreme nacrt Odgovora - izjašnjenja na Uvodno pismo Sekretarijata Energetske zajednice u postupku koji se pred tim tijelom vodi.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.