Budva: Zatvorena igrališta, teretane, šetališta, trgovi, parkovi...
Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva

Budva: Zatvorena igrališta, teretane, šetališta, trgovi, parkovi...

Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva, a na osnovu preporuka IZJCG i Ministarstva zdravlja Crne Gore danas je donio nove zaključke i preventivne mjere zbog pogoršanja situacije u tom gradu a uvezi sa koronavirusom.

Odlučeno je da se od danas zatvaraju igrališta i teretane na otvorenom prostoru na teritoriji opštine Budva.

"Za izvršavanje ove mjere je zadužena i odgovorna Komunalna policija Budva.U slučaju potrebe Komunalnoj policiji će asistirati i pomagati pripadnici CB Budva i Službe zaštite i spašavanja Budva", saopšteno je na sastanku Tima.

Osim tog, na osnovu Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za spriječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i spriječavanje prenošenja novog koronavirusa koju je donijelo Ministarstvo zdravlja i Preporuka IZJCG, u cilju efikasnije zaštite zdravlja građana i sprečavanja prenošenja virusa, opštinski Tim donosi naredbu o zabrani korišćenja svih šetališta na teritoriji Opštine Budva (Jaz, Budva, Bečići, Rafailovići, Miločer, Sveti Stefan, Pržno, Petrovac, Buljarica); svih plaža, trgova, parkova i javnih površina pogodnih za okupljanja koja se nalaze na teritoriji ove opštine kao i platoa ispred Starog grada.

Opštinski Tim je donio odluku da na prostoru Starog grada mogu boraviti samo vlasnici objekata i oni koji žive i rade na ovom lokalitetu, u skladu sa izdatim naredbama nadležnih državnih organa.

"Zadužuje se Komunalna policija da vrši kontrolu poštovanja izdatih zabrana korišćenja u saradnji sa Centrom bezbjednosti Budva. Svi koji prekrše izdate naredbe biće procesuirani shodno propisanim zakonskim sankcijama. Ova mjera primjenjivaće se od ponedeljka, 15.02.2021 godine.

 Zadužuje se Služba zaštite i spašavanja Opštine Budva da vrši redovnu dezinfekciju svih objekata javnih ustanova na teritoriji opštine kao i javnih površina, stambenih ulaza, ulica, parkinga i drugih površina u cilju suzbijanja širenja novog korona virusa u cilju zaštite zdravlja građana.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja se stavljaju na raspolaganje Patronažnoj službi JZU Dom zdravlja u cilju bržeg i efikasnijeg djelovanja i pružanja pomoći COVID pacijentima koji se nalaze na kućnom liječenju", saopšteno je.

Dodaje se i da je obaveza svih stanovnika Budve nošenje zaštitne maske na javnim površinama, a kontrolu i poštovanje će sprovoditi pripadnici Komunalne policije.

"Sva službena vozila Opštine Budva, javnih ustanova i lokalnih preduzeća stavljaju se na raspolaganje opštinskom Timu za zaštitu i spašavanje za potrebe dopremanja hrane, ljekova i drugih potrepština građanima Budve kojima je pomoć potrebna. Pozivaju se privredni subjekti koji posluju u vrijeme važenja privremenih mjera da se striktno pridržavaju izdatih naredbi i poštuju higijenske, zdravstvene i druge uslove. U cilju smanjenja gužvi u objektima gdje se vrše pekarske djelatnosti preporučuje se da se roba izdaje putem šaltera kako bi se izbjeglo zadržavanje u samim objektima i time održala preporučena socijalna distanca.

Pozivaju se trgovinski objekti koji se bave prodajom prehrambene i mješovite robe, finansijske institucije, apoteke, subjekti koji se bave poštanskom djelatnošću i drugi, da prilagode radno vrijeme novonastaloj situaciji i da strogo poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore o propisanoj socijalnoj distanci za korisnike usluga. Takođe se pozivaju da poštuju i druge propisane mjere kojima se obezbijeđuje veća sigurnost i bezbjednost zaposlenih i kupaca i time dodatno obezbijede poštovanje socijalne distance i sprečavanje širenja koronavirusa", kazali su iz Tima.

CB Budva je prema doluci donešenoj danas, zadužen da na osnovu dobijenih spiskova lica koji su pozitivni na COVID-19, od strane zdravstveno-sanitarne inspekcije i drugih nadležnih državnih organa vrši kontrolu poštovanja izrečenih mjera, kao i u slučaja kršenja istih preduzmu sve zakonske mjere u cilju sankcionisanja neodgovornih građana.

"Zadužuje se CB Budva da u situacijama kada drugi nadležni državni organi ne mogu pronaći ili stupiti u kontakt sa licima koji su COVID pozitivni ili im je izrečena mjera samoizolacije, preduzmu radnje kako bi se ista pronašla i procesuirala u skladu sa zakonskim nadležnostima.

 Svi državni, opštinski organi i službe su u obavezi da uspostave maksimalni stepen koordinacije i saradnje u svojim aktivnostima u cilju sprovođenja predloženih mjera za sprečavanje daljeg širenja epidemije koronavirusa", zaključuje se u saopštenju Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.