Pulević: Crna Gora se priprema za novi 13. jul, i to ne oružjem
Pulević

Pulević: Crna Gora se priprema za novi 13. jul, i to ne oružjem

Crna Gora se priprema za novi 13. jul, i to ne oružjem, već okupljanjem jakog suverenističkog bloka koji će se suprotstaviti klerikalizaciji crnogorskog društva - kazao je u razgovoru za Pobjedu akademik Vukić Pulević.

Jedan od osnivača Liberalnog saveza, PEN centra, Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, inicijator obnove CPC, kao i potpredsjednik aktuelnog Crnogorskog zbora, komentarišući društvena zbivanja, od kada je 4. decembra počeo mandat nove Vlade, upozorava da njene odluke ne smijemo pravdati neznanjem i lošim obrazovanjem, već namjerom da unište državu i da je pripoje ,,Srpskom svetu“.

Uticajni crnogorski naučnik kaže da se nova vlast ponaša kao da je ovo 1920, godina, pa crnim mantijama žele da vladaju Crnom Gorom da joj otimaju i ograđuju manastire i brane hiljadama pristalica CPC da nađu mjesto da se pomole, objašnjavajući da je to nezabilježeno u novijoj svjetskoj istoriji.

"Crnogorci neće ćutati, pružićemo otpor, ali ne nekakvom novom revolucijom nego mirnim protestom protiv uništenja države u sred moderne Evrope. Mi smo danas porobljena zemlja, nama vode državu apostoli tuđe crkve, ovuda vršljaju tuđe službe, izvještavaju tuđi mediji i potiru sve crnogorsko. Tačno je da smo i sami krivi, jer nismo bili oprezni. Tačno je da smo dopustili da svojim sofisticiranim metodama manipulišu ljudima na litijama, što je ustvari efuemizam za četnički pokret, iskoristili su pasivnost institucija i inertnost DPS koji se uljuljkao u tridesetogodišnju vladavinu. Uz obilatu pomoć susjedne nam države i stranih službi dobili su izbore i napravili Vladu koja uništava Crnu Goru. Članovi Ure su klonirani za potrebe SPC i zajeno ,,bez greške“ sprovode velikosrpski projekat, a nijesu svjesni da će ih poslije kratkotrajne upotrebe odbaciti kao iscijeđeni limun. Gospođa Jelušić recimo morališe oko nebitih pitanja, a potom visoko uzdigne ruke za SPC, znači radi protiv Crne Gore. Kasnije se pravda time da ona jedina nije aplaudirala kada je usvajan diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti", kazao je Pulević Pobjedi.

Ističe da je svaki potez nove Vlade greška i kaže da je nevjerovatno kojom smo količinom lažnih informacija zausti od 4. decembra kada je ustoličena nova Vlada.

"Sa tendencioznom namjerom se šire dezinformacije da DPS i Milo Đukanović stvaraju novu Crnogorsku crkvu. Kakva je to podmukla neistina. Crnogorska crkva je postojala i ukinita je 1920. godine. Ponovo je obnovljena devedesetih godina prošlog vijeka. O tome postoje istorijska svjedočanstva i napisano je mnogo knjiga, a time se studiozno u Crnoj Gori bave Vladimir Jovanović i Nikola Belada. Vlada falsifikuje istoriju zarad srpskih interesa", kaže sagovornik Pobjede.

Ističe da u Evropi ne postoje dva vladara koja su toliko osporavana i kritokovana kao kralj Nikola i Milo Đukanović.

" A najveći paradoks je taj da je jedan stvorio, a drugi obnovio crnogorsku državu. Kralj Nikola je bio osporavan nakon izgnanstva, a Đukanović tokom čitave vladavine. Naša država postoji i biće vječna, a nova Vlada, koju je instalirala SPC, ne može, koliko god to željela, promijeniti tu činjenicu. Svjedočimo nevjerovatnoj situaciji da sto hiljada vjernika Crnogorske pravoslavne crkve nema gdje da se pomoli. Nemamo uslove za vjerske obrede, oteli su nam i ogradili manastire i danas u 21. vijeku u sred civilizovane Evrope mi smo u svojoj državi građani „ograđeni žicom“. Na ovo Evropska unija više ne može da čuti. Crnom Gorom vladaju oni koji misle da je ovo 1920. da se ništa nije promijenilo i te crkvene litije, koje ponovo najavljuju, nijesu borba za svetinje nego eufemizam za četničku ideologiju", naveo je Pulević.

Doda da nova Vlada pokazuje i neznanje i loše obrazovanje ali najviše od svega pokazuje namjeru da posrbi Crnu Goru da je pokori i uvede u granice Srpskog sveta.

" I što radi tu Dritan Abazović, koliko je njega briga za građansku državu, izgleda da je samo tu iz interesa. Sve ovo je dovelo do grupisanja crnogorskog bloka koji će objediniti sve nacionalne snage i zadati udarac jači nego ikada", zaključuje Pulević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.