Premijer Marković za TVCG

"Mitroplija i Amfilohije ne poštuju nijedan zakon, ako ima fantom birača - ujutro podnosim ostavku"

Mitropolija crnogorsko primorska i mitropolit Amfilohije ne poštuju zakone Crne Gore i ne žele da prihvate da je Crna Gora nezavisna država, ali će država, silom zakona, sve dovesti poznaniji prava, poručio je predsjednik Vlade Duško Marković u intervjuu za TVCG.

Premijer je poručio i da će Vlada, još neko kratko vrijeme, nastaviti razgovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, a ako ne bude saglasnosti, zakon će predložiti Skupštini.

"Onda ćemo silom zakona dovesti poznaniji prava sve u Crnoj Gori, pa i MCP", poručio je Marković.

Premijer se nedavno sastao sa mitroplitom Amfilohijem, ali kako dodaje, taj sastanak nije bio korak ka usaglašavnju stavova o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

On je naveo da mitropolit Amfilohije, sa sveštenstvom, ne uvažava to što je Crna Gora NATO članica i evropska država.

"On i dalje ne želi da prihvati da je Crna Gora nezavisna država i što je najgore Mitroplija i on ne poštuju nijedan zakon. Pitao sam ga da li Vi stvarno mislite da država nema snage da vaše nezakonite intervencije u prostoru spriječi i sruši. Imamo, možemo to uraditi za jedan dan, za jednu noć. I krstionicu i crkvu na Rumiji i sve druge crkve koje gradite bez saglasnosti države. Ali ne želimo to da radimo, želimo da u dijalogu dođemo do rješenja.  Želimo da u dijalogu dođemo do rešenja koji je u interesu i crkve i države

 i da crkva radi svoj posao po Ustavu, a država svoj posao po Ustavu. 

Nažalost, kada razgovaramo u četiri oka i u prisustvu saradnika postoji neka vrsta, 

da kažemo, saglasnosti. Ali nakon toga očigledno se nastavlja po starom. ”, kazao je Marković.

Duško Marković - TVCG - o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Vladajuća stranka se, kako kaže Marković, ne plaši tehničke Vlade, već je to neustavna kategorija koja nema smisla u izbornom procesu.

“2016. smo imali Vladu izbornog povjerenja, a ne tehničku Vladu, koja će sprovoditi izbore. To je bila vlada koja je trebalo da osnaži povjerenje političkih aktera u izborni proces, jer je tu postojalo nepovjerenje, a ne kod građana, jer građani imaju povjerenje u izbore”, naveo je Marković.

Premijer je kazao i da Vlada nema ulogu u sprovođenju izbora, već je to posao izbornih komisija. Poštovanje zakona, kako podsjeća, nadgleda ASK.

“Vlada nema nikakvu ulogu u izbornom procesu”, kazao je Marković i dodao da birački spiskovi jesu u posjedu MUP-a, ali nijedan član Vlade nema pristup tim spiskovima.

“Nego imaju političke stranke, NVO i svi zainteresovani kojim to zakon dozvoljava”, naveo je Marković.

Ako ima fantom birača, ujutro podnosi ostavku

Premijer je podsjetio i na izjave dijela opozicije, koja tvrdi da postoji oko 300.000 fantom birača.

" Znate li  šta  su „fantom  birači“? To  su lažni ljudi, sa lažnim identitetom. 

Tri stotine hiljada u biračkom spisku Crne Gore ljudi sa lažnim identitetom?A 2016. godine izašlo 380.000 na izbore. 

Znači  300.000  je  lažnih  ljudi  u biračkom  spisku  crnogorskom.  Može  li  to  i  jedna  pamet  da  razumije? I ima li to ikakve logike? 

Evo ja sad kažem: ako ima jedan lažni identitet ili fantom birač u biračkom spisku ja ujutro podnosim ostavku. 

Nema! To su gluposti. Ja sam u periodu do  izbora  vlade  izbornog  povjerenja  bio  vršilac  dužnosti 

ministra  unutrašnjih  poslova  dok  nije  došao  gospodin (Goran)  Danilović.  

I  mi  smo  tada,  naravno,  imali  obaveze  da  i  iščišćavamo  birački  spisak. 

I  nabavljen  je  AFIS  sistem  koji  automatski  izbacuje  imena –  duple  birače.  Taj  sistem je izbacio 87 pojedinaca koji nijesu duplo upisani nego imaju duple otiske.

 Danas ih je  ostalo samo sedam i do tih sedam administracija ne može da dođe jer su negdje u inostranstvu.

 Dakle, najčistiji birački spisak na planeti je naš birački spisak", kazao je premijer.

Duško Marković - Intervju Televiziji CG

Istakao je da treba da ići u drugom smjeru  "da ojačamo DIK, da ojačamo ASK, da ojačamo OIK, da obezbijedimo adekvatan uvid u birački spisak i svaku njegovu promjenu i onda neće biti problema. Ko pobijedi, srećno mu bilo”.

Premijer smatra i da je lako doći do konsenzusa na Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

Premijer je podsjetio da je OEBS i ranije konstatovao da se izbori sprovode u skladu sa voljom građana. Podsjetio je da je OEBS dao i 20 preporuka za unapređenje izbornog procesa.

“Mislim da jedino preporuka o izmjena Ustava nije realna, a ostalo sve moguće uraditi praktično za 15 dana, ako postoji politička volja. Ja želim i vjerujem da će te političke volje biti”, zaključio je Marković.

 

Kodex/Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.