Windows XP

U Istočnoj Evropi

"Windows XP" se još "drži"

Prema istraživanju Bitdefendera na ZDnetu, “Windows XP” u preduzećima istočnog dijela Evrope još uvijek drži pozamašan udio. Prošlo je više od godinu dana otkako su u Majkrosoftu konačno i službeno prekinuli podršku za taj operativni system, ali čini se da još uvijek ima onih koji su voljni da plaćaju dodatne troškove održavanja ili da zanemare sigurnost računara.

U Ukrajini, prema podacima Bitdefendera, čak 41,2 posto poslovnih i javnih računara (koja koriste njihov antivirus) koristi operativni sistem “Windows XP”. Nešto niži postotak je na računarima u Mađarskoj (37,5 posto), a slijedi Rumunija s 34 posto. 

U Poljskoj je taj broj 24,05 posto, u Moldaviji 18,7 posto, a u Slovačkoj 10,61 posto.

Bugarska i Češka su među onima koji su tranziciju na modernije sisteme “odradili” s udjelom “Windows XP” od šest i 4,7 posto.

Sigurnosni stručnjaci Bitdefendera smatraju kako će računari neminovno morati da se oproste sa starim sistemom.

Kako vrijeme prolazi, hakerima i autorima malicioznog koda napušteni sistem je sve primamljivije odredište, pa je mnogim preduzećima jasno da ne mogu dopustiti takav rizik.

ZDNet je kontaktirao nekoliko preduzeća u Rumuniji iz različitih kategorija (računovodstvo, osiguranja, građevinski radovi) i saznao kako je glavni razlog zadržavanja na starim sistemima, zapravo, kompatibilnost s posebnim aplikacijama. Međutim, pomenuta je i “emocionalna veza” sa starim softverom.

Izvor: Tportal.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.