Porazi BIH i Hrvatske

EUROBASKET 2015

Porazi BIH i Hrvatske

Drugog dana Eurobasketa 2015 u Monpeljeu reprezentacija Bosne i Hercegovine je rezultatom 68:66 poražena od jednog od domaćina Evropskog prvenstva Francuske.Hrvatska je u do kraja neizvjesnoj utakmici u zagrebačkoj Areni izgubila sa dva boda protiv dvostrukog evropskog prvaka Grčke sa rezultatom 72:70

Izabranici selektora Duška Ivanovića  i večeras su kao i u jučerašnjem meču protiv Poljske pokazali borbenost na terenu, ali to ponovo nije bilo dovoljno da se izbjegne poraz i zaustavi pobjednički niz Francuza koji su i juče slavili pobjedu 97:87 nad selekcijom Finske.

Prva četvrtina protekla je u dobroj igri sa obje strane i završena je rezultatom 17:15 u korist Francuske. Međutim do kraja prvog poluvremena Francuska je pokazala bolji kvalitet i na odmor otišla rezultatom 37:26.

U trećem i četvrtom periodu igre Francuzi pokazuju dominaciju i u segmentu igre koji se odnosi na fizičku spremu igrača pa u tom periodu povećavaju svoju prednost. Utakmica je završena rezultatom 81:54.

U grupi A, pored meča Francuske i BiH, Poljska je rezultatom 82:79 savladala Rusiju, a Izrael Finsku rezultatom 79:66. Nakon dva odigrana kola Francuska, Izrael i Poljska imaju po dvije pobjede, dok su BiH, Rusija i Finska zabilježile po dva poraza i u međusobnim duelima će se boriti za četvrtu poziciju koja vodi u nastavak, a dvije posljednje plasirane ekipe će Eurobasket završiti po završetku grupne faze.

Danas su odigrane druge utakmice u preostale tri grupe Eurobasketa. U grupi B Srbija je rezultatom 68:66 pobijedila Njemačku, Italija je slavila u meču protiv Islanda rezultatom 71:64, dok je Španija pobijedila Tursku rezultatom 104:77.

U grupi C danas je Makedonija pobijedila Holandiju 78:71, a Slovenija je bila bolja od Gruzije 79:68 dok je Hrvatska poražena od Grčke.

Mnogi su, pa i hrvatski trener Velimir Perasović, utakmicu Hrvatske i Grčke okarakterisali kao derbi grupe

Podstaknuti snažnim bodrenjem navijača, domaći igrači odmah su na početku preuzeli vodjstvo od Grčke i zadržali ga do kraja prve četvrtine kada je rezultat bio 18:13.

Sa oko pet koševa razlike hrvatski su košakaši igrali protiv Grka cijelu drugu četvrtinu i na poluvrijeme otišli sa istom prednošću i rezultatom 33:28.

Daleko nabolji strijelac utakmice u prvom poluvremenu bio je hrvatski reprezentativac Krunoslav Simon sa 13 postignutih koševa.

Hrvatska je vodjstvo od pet do deset koševa zadržavala sve do četvrte minute prije kraja kada su Grci po prvi put poveli bod razlike, a onda prednost povećali na tri koša.

Hrvatski košarkaši se nisu uspjeli snaći u preokretu koji je uslijedio tako da su na kraju slavili Grci.

I u grupi D Belgija je sa visokih 84:55 deklasirala Estoniju, Litvanija sa 68:49 pobijedila Latviju, a Češka Republika pobijedila Ukrajinu rezultatom 78:64.

.Grčka je prethodno savladala Makedoniju sa 20 koševa razlike, a Hrvatska Sloveniju sa sedam koševa.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.