Najšarmantnija mjesta na svijetu! Savršena, a stvarna... (FOTO)
Ilustracija

Top 10

Najšarmantnija mjesta na svijetu! Savršena, a stvarna... (FOTO)

Pojedini gradovi i sela nestvarni su, a boravak u njima daje vam osjećaj kao da se nalazite na nekoj razglednici, snu ili bajci...

Ovi gradovi koji su kao iz nekog najljepšeg sna zaista postoje. Neke su turisti širom svijeta već otkrili te je šetanje kroz njih gotovo nemoguće, a drugi su pak i dalje skriveni i samo rijetki za njih znaju.

Ovo je 10 najšarmantnijih gradova na svijetu...

 

Burano, Italija

 

Burano, Italija Foto: Thinkstock

Burano je ostrvo koje poput Venecije ima kanale. S obzirom da je kanalima ovo ostrvo ispresijecano na manje djelove, može se smatrati i arhipelagom. Ono je oko sedam kilometara udaljeno od Venecije i ima oko četiri hiljade stanovnika. Poznato je po čipkarstvu  i šareno obojenim kućama u kojima stanuju ili pak ljetuju mnogobrojni poznati umjetnici.

 

Oia, Santorini, Grčka

 

Oia, Grčka, Foto: Thinkstock

Santorini je grčko ostrvo u Egejskom moru i jedno je od najslikovitijih, najpoznatijih i turistički najposjećenijih destinacija u Grčkoj. Na BBC-jevoj listi najljepših ostrva na svijetu Santorini je zauzeo prvo mjesto. Selo Oia je najpoznatije od svih mjesta na Santoriniju, a proglašeno je za najljepše turističko selo na planeti. Poznato po svom mirnom životu, bijelim kućama i fantastičnom zalasku sunca.

 

Kolmar, Francuska

 

Kolmar, Francuska, Foto-. Tihinkstock

Kolmar je grad u sjeveroistočnoj Francuskoj u regionu Alzas.  Njgova glavna karakteristika je očuvani stari grad, ali i arhitektonski spomenici i muzeji.  Klima je veoma povoljna, ima dosta sunčanih dana dok godišenje u prosjeku padne svega 550 mm kiše što je pogodno za uzgajanje vinove loze. Kolmar se zato smatra prijestonicom alzaškog vina. U njemu su rođeni značajni umjetnici: slikar i grafičar Martin Šongauer i skulptor Frederik Bartoldi, autor Kipa slobode u Njujorku.

 

Tasilak, Grenland

 

Tasilak, Grenland, Foto: Wikipedia, Jonesey

Gradić Tasilak sa oko dvije hiljade stanovnika smješten je na istoku Grenlanda. Raj je za sve one koji vode prirodu jer ga krasi obijlje endemskih vrsta biljaka. Nalazi se na fjordu i okružen je planinama dok kroz njega protiče i mala rijeka. Ovaj gradić idealno je mjesto za sve one koji uživaju u prirodi i vole duga pješačenja.

 

Huskar, Španija

 

Huskar, Španija, Foto: Wikipedia, manuelfloresv

Malo andaluzijsko selo Huskar ima svega 200 stanovnika, a postalo je poznato kada je zbog potrebe snimanja filma o Štrumpfovima cijelo ofarbano u plavo. Zbog velike navale turista nakon toga, stanovnici ovog mjesta izglasali su da žele da ono takvo i ostane. Dozvolu za to su tražili od regionalne vlade ali i lokalnog biskupa jer je ofarbana i stara seoska crkva. Tokom vikenda i praznika u selu se održava "Mercapitufo", tj. "štrumpfovska pijaca", na čijim se tezgama prodaju predmeti vezani za popularne junake belgijskog crtača stripova Pejoa, kao i razni kulinarski specijaliteti. Svakog vikenda ovo selo posjeti oko dvije hiljade turista.

 

Gijeton, Holandija

 

Gijeton, Holandija, Foto: Wikipedia, Huji

Ovaj holandski gradić poznat je i kao "Holandska Venecija" jer se umjesto puteva saobraćaj odvija preko mreže kanala, a danas uz kanale postoje i staze za bicikl. Kućice su veoma očuvane i uvijek bogate cvijećem, pa je zbog svog izgleda veoma popularna turistička destinacija. U ovom gradu je snimljena i čuvena komedija “Fanfare” 1958. godine, producenta Berta Haanstra.

 

Alberobelo, Italija

 

Arbelobelo, Italija, Foto: Thinkstock

Alberobelo je neobičan gradić smješten u južnoj Italiji, oko 45 km južno od Barija. Njega krase bajkovite kuće iz 14. vijeka koje se nazivaju trulji, a izgrađene su od nepravilnog krečnjačkog kamena i bez imalo maltera. Na krovovima kuća nalaze se religiozni simboli dok se na vrhu svakog krova nalazi i šiljak koji se smatra obilježjem ovog grada. Ulice su uske, a na gotovo svakoj kućici nalazi se cvijeće. Alberobelo nije preplavljen turistima, njega uglavnom obilaze sami Italijani, a ljeti se u njemu održavaju mnogobrojni festivali.

 

Biburi, Engleska

 

Biburi, Engleska, Foto: Thinkstock

Selo Biburi najpoznatije je selo u Engleskoj. Nalazi se na jugozapadu ove zemlje i to u okrugu Gločestešir. Glavna karakteristika sela Biburi jesu kamene kućice koje potiču iz 17. vijeka. Ono privlači veliki broj turista koji vole da uživaju u njegovom veoma neobičnom i bajkovitom izgledu.

 

Širakava, Japan

 

Širakava, Japan, Foto: Wikipedia, bergmann

Planinsko selo Šriakava, nalazi se u oblasti Gifu u japanu. Okružuje ga gusta šuma dok kroz njega prolazi mala rijeka. Ovo selo poznato je po svojim specifiči planinskim kućicama i po mirnoći življenja zato su u njemu česti turisti koji vole šetnju i planinarenje, Širakava je zaštićena od strane UNESCO-a.

 

Halštat, Austria

 

Halštat, Austrija, Foto: Thinkstock

Gradić kao sa razglednice. Halštat je smješten na obali istoimenog jezera, a kombinacija jezera, planine, rijeke i šume, ono je što Halštat čini posebnim. Halštat je prvi svjetski poznat rudnik soli, a bio je i važno trgovačko središte. Do ovog bajkovitog gradića se do 19. vijeka moglo doći čamcem ili uzanom stazom, a kako bi se stvorili uslovi za njegovu izgradnju, velike stijene razbijane su dinamitom. Danas je zbog svog neobičnog izgleda ovaj grad velika turistička atrakcija. Koliko su se u nenjega zaljubili turisti iz cijelog svijeta govori i podatak da su Kinezi 2012. godine napravili njegovu kopiju, koja se nalazi u kineskoj provinciji Guangdong. 

Prva.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.