Davutoglu: Ako sirijska djeca nisu sigurna u svojim kućama onda ni djeca u Ankari, Parizu, Londonu i Njujorku neće biti sigurna
Ahmet Davutoglu

Izgubili smo našu humanost

Davutoglu: Ako sirijska djeca nisu sigurna u svojim kućama onda ni djeca u Ankari, Parizu, Londonu i Njujorku neće biti sigurna

Fotografije ubijene sirijske djece pokazuju kako smo izgubili našu humanost, poručeno je sa privredne konferencije B20 koja se danas uz prisustvo turskog premijera Ahmeta Davutoglua ali i oko 1.000 učesnika iz 60 zemalja održava u Turskoj, javlja Anadolija.

Davutoglu je u obraćanju podsjetio na mrtvu sirijsku djecu koja su pronađena na obali u turskom Bodrumu poručivši da su "oni signal upozorenja za sve." 

"Ako sirijska djeca nisu sigurna u svojim kućama onda ni naša djeca u Ankari, Parizu, Londonu i Njujorku neće biti sigurna", poručio je Davutoglu. 

Podsjetio je da je Turska otvorila vrata milionima Sirijaca, ne gledajući na vjersku ili neku drugu pripadnost. Svi su, kako je kazao, došli u Tursku kao sigurnu luku. 

Davutoglu je kazao da je u telefonskom razgovoru izrazio saučešće Abdulahu Kurdiju koji je ostao bez dvoje djece i supruge. Turski premijer je istakao da četiri godine pokušavaju ubijediti svjetske lidere kada je u pitanju stvaranje sigurnog područja u Siriji, međutim, kako je rekao, "niko ne sluša te glasove." 

I direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristina Lagarde govorila je o fotografijama Ajlana Kurdi koje su obišle svijet rekavši da "te fotografije možda pokazuju kako smo izgubili našu humanost."

"Naravno to dijete nije samo. Potrebno je da se vratimo na početak stvari u koje smo stvarno vjerovali. Šta je glavna misija, šta je cilj...", kazala je Lagarde. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.