Osjećate bol tokom seksa? Evo šta je moguće da vam se dešava u stomaku!
Ilustracija

Ginekološka stanja koja mogu uzrokovati bolne odnose

Osjećate bol tokom seksa? Evo šta je moguće da vam se dešava u stomaku!

Ovo nije rijetka pojava, gotovo tri četvrtine žena će bar jednom u životu imati bolan odnos. Za neke je to samo trenutna pojava, dok je za druge stalni problem.

Bolni odnosi mogu biti znak ginekološkog problema, poput ciste jajnika ili endometrioze, ali i problema sa seksualnošću – nedostatak želje za odnosom ili izostanak seksualnog uzbuđenja. Problem sa seksualnošću može biti rezultat problema u vezi, ali i posljedica uzimanja nekih lijekova, poput kontraceptivnih pilula, nekih antidepresiva i analgetika. Takođe može imati veze sa artritisom, šećernom bolešću, karcinomom i poremećajem rada štitne žlijezde.

Ginekološka stanja koja mogu uzrokovati bolne odnose su:

Bolesti kože – kontaktni dermatitis kao posljedica reakcije na sapune, dezinfekcijska sredstva, lubrikante, što kao rezultat ima peckanje i svrab prilikom kontakta. Nakon izlječenja osnovnog stanja prestaju bolni odnosi.
Vulvodinija – stanje kada se bol u vidu peckanja i probadanja javlja samo na ulazu u vaginu, a ne vidi se uzrok – nema promjena na koži niti znakova infekcije, a brisevi tog predjela su sterilni. Nekada su, zavisno od uzroka, potrebni liječenje i operacija.
Hormonalni uzroci – smanjenje nivoa hormona estrogena tokom menopauze i perimenopauze može dovesti do suvoće vagine. U ovim slučajevima pomaže lokalna terapija hormonima ili upotreba lubrikanata tokom odnosa.
Vaginitis – pojava infekcije vagine, najčešće je uzrokovana gljivicama i bakterijskom vaginozom. Simptomi su pečenje, svrab i bol, ponekad i bol pri mokrenju i odnosima. Vaginitis se liječi lokalnim stavljanjem vaginaleta, a u nekim slučajevima i antibioticima.
Vaginizmus – refleksna kontrakcija (stiskanje) vaginalnih mišića. Terapija obuhvaća kako lijekove, tako i vježbe i tehnike opuštanja.
Stanje poslije porođaja – ako je porođaj bio težak, a došlo je do rascjepa na međici ili unutar vagine, može doći i do bola tokom odnosa. Liječi se fizikalnom terapijom, lijekovima ili operativnim intervencijama.

Drugi uzroci mogu obuhvatiti endometriozu i priraslice. Ukoliko imate problem bolnih odnosa, trebalo bi da se javite svom ginekologu kako bi se otkrio tačan uzrok.

Neke od stvari koje možete i sami pokušati su:

Upotreba lubrikanta. Postoje lubrikanti koji su na vodenoj bazi (koriste se u slučajevima osjetljivosti vagine ili njene iritacije) i silikonski koji traju duže i više "klize". Ako koristite prezervative kao metodu kontracepcije, ne treba da koristite uljane tečnosti, jer one mogu dovesti do pucanja kondoma.
Odvojite dovoljno vremena za odnose da biste se mogli dovoljno opustiti.
Razgovarajte s partnerom o tome kada vas boli odnos, a kada ne, da biste se mogli prilagoditi.
Prije odnosa pokušajte s tehnikama opuštanja – lezite u toplu kadu ili se na sličan način opustite prije odnosa.

Izvor: Srbijadanas

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.