Šta se dogodi na Ibici, ostaje samo na Ibici
Ibica

Bijelo ostrvo

Šta se dogodi na Ibici, ostaje samo na Ibici

“Bijelo ostrvo” je mediteranska prijestonica ludog noćnog provoda. Turisti ovdje imaju veliki problem - kako da izdrže ljetovanje bez sna

Žurke pod otvorenim nebom i ludovanje s najpoznatijim didžejevima svijeta samo su dio onoga što može da se doživi na Ibici, a slavni klubovi “Paća”, “Prilivedž”, “Es Paradis” i “Eden” nisu jedine atrakcije na ostrvu. Ipak, ovo špansko ostrvo i danas najviše dovode u vezu s raskalašnim provodom. 

Ibicu zovu “bijelo ostrvo” iz tri razloga. Prvi je bijela kubistička arhitektura, drugi su bijele jahte, a treći je činjenica da se gotovo svi turisti vrate s bijelom kožom jer zbog noćnog provoda nemaju vremena da se sunčaju. To je velika šteta, jer se na Ibici nalaze prelijepe plaže, a gosti mogu da biraju da li žele raj među borovima, kakva je Kala den Sera, ili skriveni biser, kakav je Kala Longa (nalazi se među dvije visoke stijene Sol den Sera). Jedno je sigurno - u blizini svake plaže nalazi se neki “fensi” klub. Najviše sportova na vodi ima na Plaja den Bosa, dok je Portinatiks najbolji za porodice. 

Sam grad Ibica je izuzetno lijep, jer se nalazi unutar zidina Dalt Vile, koji je pod zaštitom Uneska. Zidovi su izgrađeni u 4. vijeku prije naše ere, a renovirani u 16. vijeka zbog zaštite od Turaka. 

Ibicu je najbolje upoznati iz voza koji ide, praktično, duž čitave obale i spaja sve veće gradove i plaže. Takođe, iz San Antonija, u koji dolazi najveći broj turista, brodom se može otići i do akvarijuma na Kap Blanku. 

Kuhinja je fantastična, s velikim brojem mediteranskih specijaliteta. Obavezno treba probati “gisat” - morsku salatu s krompirom i majonezom od bijelog luka, kao i liker od ljekovitih trava “herbas ibicenos”, ali pažljivo, jer uz timijan i ruzmarin ima i 26 odsto alkohola. Ibica je poznata po medu, bademima, džemu od smokvi, a nekada i po izvozu soli. 

Ovo je odlično mjesto za ljubitelje zdravog odmora. Na sjeveru Ibice može se ići na pješačenje, a obavezno treba otići i na susedno majušno ostrvo Formentera. Ovo je raj za gnjuranje, a naročito u nacionalnom parku Las Salinas. 

Ovdje se nalazi i najpoznatija hipi buvlja pijaca. Punta Arabi se održava svake srijede u Es Kani, i to je pravo mjesto gdje treba kupiti nešto za uspomenu. 

Uprkos tome što je Ibica mala i ima odličan autobuski prevoz (noću saobraća disko-bus koji je besplatan za one koji nose narukvicu kluba), najbolje je imati auto ili motor. 

ŽURKE DO SJUTRA U PODNE 

Zalasci sunca na Ibici su legendarni. Zbog toga je, uostalom, “Kafe del Mar” i stekao svjetsku slavu. Ovaj klub u kojem se svako predveče organizuju opuštajuće zabave nalazi se u San Antoniju, drugom po veličini gradu, koji je samo 15 kilometara udaljen od prijestonice. Na Ibici zabava nikada ne prestaje, a sve počinje s pićem u nekom klubu, a zatim slijede žurke, zabave, pjena-parti, diskoteke... Provod traje sve do podneva narednog dana. Najluđe je od ponedjeljka do petka, a ulaznice staju po 20 eura ukoliko se ne uzmu narukvice od promotera koji šetaju plažama. Svi klubovi organizuju i besplatne žurke.

Izvor: Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.