Šćekić: Karikatura je ogledalo stvarnosti
Goran Šćekić

Najpoznatiji crnogorski karikaturista

Šćekić: Karikatura je ogledalo stvarnosti

Goran Šćekić je karikaturom počeo da se bavi, kako sam kaže, daleke 92. godine u tadašnjoj Pobjedi. Na njegovoj prvoj objavljenoj karikaturi našao se bivši premijer Jugoslavije Milan Panić. Bogati Amerikanac i tadašnji vlasnik farmaceutskog giganta ICN na karikaturi Gorana Šćekića prikazan je sa ogromnim špricem u ruci kojim treba da udahne snagu tada tek osnovanoj SRJ. Od tada do danas Šćekićeve karikature britko slikaju svijet u kojem živimo.

 – Karikatura je na svoj način ogledalo stvarnosti, ne samo u Crnoj Gori već i globalno. Karikatura je humor koji na kritički način crta stvarnost a kroz smijeh se sve lakše dočara. – priča za naš portal bard crnogrske karikature Goran Šćekić i nastavlja – Karikatura je moćno oružje ali ne može zadobiti pažnju javnosti ako nije aktuelna i ako bježi od političkih tema. – kaže Šćekić.

Politika, posebno crnogorska, nepresušan je izvor materijala za dobru karikaturu i Šćekić zato ne razumije svoje kolege koje, uz tvrdnju da ne žele da se nikom zamjere, bježe od politike. – Ko se ne bavi političkom karikaturom i ne treba da se bavi karikaturom uopšte. – poručuje Goran Šćekić.

Možda se mnogima nije dopala neka njegova karikatura, za preko dvije decenije, stvaranja ali Goran Šćekić to ne zna. Niko mu se od aktere njegovih karikatura, kaže Šćekić, nije javio ljut. Uvijek su ga zvali radi pohvala, bilo je poziva na kafu.

 – Bilo je i poziva u kojima me pojedini pitaju što ih to dugo nema u karikaturama. Izgleda da im godi kada se pojave a izgleda da karikatura može da posluži i kao vid oglasa za političare. – uz osmijeh priča Šćekić i dodaje – Možda im i činjenica da se pojavljuju u karikaturi govori o tom koliko su bitni u javnom i političkom životu pa im je iz tog razloga bitno i da se pojave.

A da je karikatura bitna, ne samo kao katarza naše svakodnevice, govori i činjenica da je Evropska Unija upravo u Goranu Šćekiću pronašla partnera u borbi protiv korupcije. Tako se u naporima da se Crna Gora približi EU kao oružje koriste i Goranove karikature.

Pažnju javnosti izazvala je i njegova zadnja knjiga pod nazivom “Ovce“. U njoj je Šćekić sabrao svoje najuspjelije političke karikature , dajući tako ne samo presjek svog rada već i presjek jednog vremena.

- „Ovce“ su veoma tražene ovih dana.- kaže Šćekić i dodaje- Kljiga se zove „Ovce“ jer ovce, među koje ubrajam i sebe, svojim blejanjem održavaju aktuelnu političku elitu. – u svom stilu završava razgovor za naš portal bard crnogorske karikature, Goran Šćekić.  

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.