Sjednica Savjeta bezbjednosti UN odložena

Rusija zaprijetila vetom

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN odložena

Rusija je danas članicama Savjeta bezbjednosti UN saopštila da planira da uloži veto na tekst britanske rezolucije, nakon čega su sazvane hitne konsulatacije, javio je Frans pres, pozivajući se na neimenovane diplomate.

Franucuska agencija prenosi da je sjednica Savjeta bezbjednosti UN odložena pošto su SAD i Rusija održale hitne razgovore o nacrtu britanske rezolucije o Srebrenici.

Zamjenik ambasadora Rusije pri UN Petr Iličev ocijenio je da nacrt "stvara podjele" i da je fokusiran samo na "jednu stranu konflikta".

Prethodno je sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj treba da bude razmotrena rezolucija Velike Britanije o Srebrenici, odložena za 21 sat po srednjoevropskom vremenu, saopštio je predsjedavajući SB UN, ambasador Novog Zelanda Džerar van Bohemen. 

Prije toga je Kina, stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, predložila da se glasanje u Savjetu bezbjednosti UN o rezoluciji o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica ovog tijela svjetske organizacije. 

Sjednica Savjeta bezbjednosti bila je zakazana za 16 sati, pa pomjerena za 17 po srednjoevropskom vremenu. 

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavijestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica.

Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH. 

Rusija nije podnijela svoj predlog rezolucije.

Tekst britanske rezolucije apsolutno je neprihvatljiv za Srbiju.

Konačna verzija britanske rezolucije još oštrija

Šesta verzija rezolucije o Srebrenici nepovoljnija je za Srbiju, prenosi RTS na svom sajtu. 

Po tom mediju, rezolucija je pooštrena u odnosu na prethodnu verziju u dijelu koji se odnosi na "negiranje genocida",  i dodaje da se u rezoluciji više ne spominju imena Radovana Karadžica i Ratka Mladića kao odgovornih za ratne zločine u Srebrenici, jer je sudski proces protiv njih u toku.

Prema najvi RTS dogovoren je i poseban format za raspravu u SB UN, "brifing" na kojem će svoja videnja dogadaja u Srebrenici predstaviti zamjenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava.

Posle toga, uslediće komentari država članica, ali i šira rasprava, od koje je, unaprijed, odustala BiH, navedeno je na sajtu RTS-a.

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.