Pavlović: Drobničeve ocjene paušalne i neutemeljene
Koča Pavlović

"Tobožnje napredovanje”

Pavlović: Drobničeve ocjene paušalne i neutemeljene

Neposredni povod javnog obraćanja potpredsjednika Pokreta za promjene i poslanik Koče Pavlovića šefu Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitji Drobniču, jeste, kako je naveo, Drobničeva nedavno izrečena ocjena čija je suština, prema medijskim navodima, da je proces crnogorskih reformi zadovoljavajući, i da je najviše rezultata postignuto u vladavini prava. PZP smatra da ta i slične paušalne ocjene nanose veliku štetu naporima koje PZP stalno ulaže ne bi li Crna Gora konačno došla do konkretnih rezultata u borbi protiv krupnog kriminala, i protiv visoke korupcije u vrhovima režima, navodi Pavlović.

“Takvim neutemeljenim ocjenama Misija na čijem ste čelu preuzima ulogu aktivnog saučesnika aktuelnog režima, u njegovom poslu pravljenja privida o tobožnjem napredovanju u sferi vladavine prava”, napisao je Pavlovič Drobniču, prenosi Portal RTCG.

On šefa Delegacije EU obavještava kako “godinama traje kontinuirani šverc cigareta ( i drugih ilegalnih roba ) preko granice sa Kosovom, u reonu prevoja Kula u opštini Rožaje. Dok se taj šverc još držao u tajnosti, 2011. godine, duvanska mafija je likvidirala načelnika rožajske policije Ernada Kalača, koji se spremao da objelodani i dokumentuje taj kriminal. To što je ubistvo šefa policije zataškano od strane nadležnih organa, i usput prikazano kao samoubistvo - to iluistrativno svjedoči o povezanosti duvanske mafije, bezbjednosnih struktura i pravosuđa”.

U opširnom pismu, Pavlović dalje obavještava Drobniča da se, nedugo potom, pojavio hrabri svjedok i jedini „zviždač“ o švercu cigareta, o kriminalu koji se svakodnevno odvijao pored njegove seoske kuće.

“Radi se o Muharemu Fejziću, lovcu i stočaru iz pograničnog sela Besnik. Muharem je javno i jasno iznio detalje, Tužilaštvu je ponudio dokaze, i imenovao je ključne aktere šverca sa crnogorske strane, a među njima policajce granične policije i inspektore ANB. Bilo je to početkom 2013, i od tada crnogorsko tužilaštvo (kako samo tvrdi) vrši izviđaj povodom javno iznijetih tvrdnji o švercu cigareta ka Kosovu. Gospodin Fejzić je ubrzo nakon toga, jedne večeri bio napadnut i kidnapovan, a potom odveden na Kosovo gdje je psihički i fizički zlostavljan i ozbiljno povređivan. Oko toga se, navodno, još uvijek vodi policijski izviđaj (Tužilaštvo nije pokrenulo nikakvu istragu), ali je švercerska koalicija na terenu odmah plasirala tvrdnju da se radi o izmišljenom incident”, navodi se u Pavlovićevom otvorenom pismu.

U međuvremenu je, obavještava dalje Pavlović Drobniča, duvanski šverc prema Kosovu postao javna-tajna u Rožajama.

“Danas je taj šverc postao činjenica o kojoj se otvoreno i bez straha priča u gradu pod Hajlom. Ali ne zato što je taj kriminal prestao. Naprotiv, šverc cigareta prema Kosovu i dalje traje, svakodnevno i sa nesmanjenim intenzitetom. Taj šverc je postao javna-tajna, postao je društveno legitiman i o njemu se danas otvoreno priča, zbog sasvim drugih razloga. Zbog toga što je duvanska mafija, u međuvremenu, jasno pokazala da je uzaludno boriti se protiv nje. Duvanska mafija je pokazala da je ona iznad zakona, da je u koaliciji sa nadležnim organima i da se u ovom slučaju radi o državno sponzorisanom kriminalu. Sud u Bijelom Polju je današnjom presudom stavio državni pečat na taj triumf duvanske mafije. Osudio je Muharema Fejzića, hrabrog „zviždača“ koji je rizikovao glavu, i kaznio ga sa 14.000 eura zbog iznošenja neistinitih tvrdnji o švercu cigareta. Sud je presudio, iako nadležni nijesu provjerili da li su Muharemove tvrdnje o duvanskom švercu prema Kosovu osnovane. Danas su osudili Muharema, iako Tužilaštvo i dalje navodno „izviđa“ njegove tvrdnje, evo već duže od dvije godine”, tvrdi Pavlović.

Poptredsjednik PzP-a smatra da je slučaj Muharema Fejzića paradigmatičan I da on ilustrativno pokazuje da Crna Gora nije mrdnula niti pedalj u pravcu dekriminalizacije bezbjednosnog sektora, pravosuđa i čitavog društva.

“I ne samo to, Fejzićev slučaj svjedoči da je današnje stanje gore nego prije par godina, i da je organizovani kriminal u međuvremenu pobijedio državu i stekao pravo građanstva. Slučaj Muharema Fejzića i državno sponzorisanog šverca cigareta ka Kosovu je slučaj na osnovu kojega će naši NATO saveznici moći kvalitetno odlučiti o režimskim rezultatima u sferi vladavine prava, a time i o pozivnici za članstvo u Alijansi. Trijumfalizam kriminalnih struktura i bahatost njihovih saradnika iz reda korumpiranih zvaničnika, direktna su posljedica neutemeljenih pohvala koje učestano dolaze od administracije koju Vi predstavljate u Crnoj Gori. Presuda suda u Bijelom Polju, kojom je Muharem Fejzić osuđen zbog javnog i hrabrog iznošenja istine, materijalni je iskaz te mafijaške bahatosti. Ali i iskaz posljedica vaših neutemeljenih pohvala. Dozvolite mi da Vas javno pitam g.ambasadore : Gdje sagledavate napredak Crne Gore u ovom konkretnom slučaju hrabrog „zviždača“ Muharema Fejzića? U dvogodišnjoj policijskoj istrazi otmice i zlostavljanja g.Fejzića? U beskonačnom izviđaju koje Tužilaštvo vodi o švercu cigareta prema Kosovu? Možda u ovoj sramnoj presudi bjelopoljskog suda?”, piše Pavlović Drobniču.

On tvrdi kako je „zviždač“ Muharem Fejzić vjerovao u evropske tvrdnje da je kucnuo čas za dekriminalizaciju društva, i da će on i njegova porodica biti zaštićeni od mafijaške osvete I da su se, zbog te lakovjernosti oni nedavno morali skloniti iz Crne Gore.

“I kao što vidite, g.Ambasadore, Fejzići nijesu jedine izbjeglice. Hiljade Bošnjaka sa sjevera Crne Gore se iseljava zbog nepravde, zbog kriminala, i zbog siromaštva koje je nastalo kao rezultat sistematske pljačke tog bogatog regiona. Sele se jer su izgubili nadu da će se nezadovoljavajuće stanje na sjeveru promijeniti u dogledno vrijeme”, piše u otvorenom pismu koje je šefu Delegacije EU u Crnoj Gori, uputio potpredsjednik Pokreta za promjene Koča Pavlović.

On zaključuje da PZP smatra da Drobničeva nedavna izjava, i slične izjave administracije koju predstavlja, izvjesno neće doprinijeti buđenju te izgubljene nade u promjene, i neće doprinijeti smanjenju želje za iseljavanjem iz Crne Gore. Naprotiv, uvjeren je Pavlović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.