Pet uzroka bubuljica na leđima i kako ih se riješiti!
Ilustracija

Dermatolog otkriva

Pet uzroka bubuljica na leđima i kako ih se riješiti!

Majice i haljine sa otvorenim leđima su omiljeni komadi garderobe tokom ljeta, ali pogled na gola leđa mogu pokvariti bubuljice i akne sa kojima se žene nerijetko bore na tom dijelu tijela. Srećom, jednostavnim promjenama u dnevnoj rutini one će postati stvar prošlosti, a lijepa i glatka leđa vaš veliki adut!

Dermatolog Jolanda Kanižaj Rajković otkriva 5 najčešćih uzroka ove neprijatne pojave i kako je se riješiti zauvijek:

1. Proizvodi koji zatvaraju pore

Bogato mlijeko za tijelo, ulje za masažu kao i krema za sunčanje mogu podstaći nastanak bubuljica na leđima.

Rješenje: Protiv sunčevih zraka koristite kremu nemasne strukture ili onu koja se brzo suši. Ljeti je takođe bolje koristiti losione umjesto krema za tijelo, jer sadrže manje ulja, a sasvim dovoljno hidriraju kožu. Ako volite da idete na masažu, zamolite maserku da za tretman koristi losion ili gel.

2. Odjeća koja iritira kožu

To se pogotovo odnosi na odjeću u kojoj vježbate. Na primjer, ako vježbate u odjeći od vještačkih materijala, poput sintetike, veća je vjerovatnoća pojave bubuljica zbog otežane regulacije topline tijela.

Rješenje: Za potrebe vježbanja birajte pamučnu odjeću.

3. Genetska sklonost

Ako su kožu sklonu bubuljicama imali i stariji članovi vaše porodice, nemojte se iznenaditi ako ih dobijete i vi.

Rešenje: Probajte da koristite sredstvo za tuširanje koje u sebi sadrži benzil peroksid. Sredstva koja se ispiraju obično manje iritiraju kožu od sredstava koja ostaju na koži.

4. Ishrana

Ono što je dobro za vaše srce dobro je i za kožu, što znači da biste trebali da izbjegavati brzu i ostalu nezdravu hranu.

Rješenje: Neka vaša ishrana bude uravnotežena, bogata voćem i povrćem.

5. Njega kože leđa

Možda vam se čini nepotrebno da se to uopšte spominje, ali onih koji ne njeguju kožu leđa ima više nego što mislite! Najčešći razlog za to jeste što je taj dio tijela najteže dosegnuti, ali da biste spriječili bubuljice, morate ih njegovati isto kao i kožu lica.

Rješenje: Dva do tri puta nedjeljno uradite piling cijelih leđa, po mogućnosti sa morskom solju. Koža leđa nakon toga biće meka i glatka. I svakako, svi preparati koje nanosite na leđa moraju biti prilagođeni mješovitoj koži!

Izvor: Stil

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.