Kako da pametno pocrnite
Ilustracija

Saznajte

Kako da pametno pocrnite

Znate već da Sunce ima svoju dobru i lošu stranu. Da biste izbjegli ovo drugo, pročitajte i zapamtite kako da pametno pocrnite.

Sunce emituje elektromagnetne talase koji se sastoje od vidljivog i nevidljivog dijela spektra koji imaju različite talasne dužine. Solarna UV radijacija podijeljena je u tri segmenta: UVC zrake apsorbuje ozon iz atmosfere i ne dopiru do površine zemlje, UVB zraci dospijevaju do najpovršnijeg sloja kože – epiderma, dok UVA zraci prodiru u dublje slojeve kože. 

Štetne posljedice sunčevog zračenja mogu nastati već nakon kratkotrajnog ili se javiti tek poslije dugotrajnog izlaganja suncu, a kreću se od opekotina i ubrzanog starenja kože, preko pojave hiperpigmentacije i alergijskih reakcija do oboljenja poput raka kože.

Posebno osjetljiva na negativne posljedice sunčevog zračenja je dječja koža, koja je čak pet puta tanja nego koža odraslih i čiji zaštitni mehanizam još nisu u potpunosti razvijeni, kao i koža sklona alergijama na sunce.

Najbolji način da se izbjegnu problemi kože izazvani negativnim sunčevim zračenjem jeste izbjegavanje izlaganja suncu. Kako to nije uvijek moguće, da bi ljeto zaista ostalo bezbrižno kako priželjkujemo, pridržavajte se pet univerzalnih pravila odgovornog ponašanja na suncu:

1. Izbjegavajte direktno izlaganje suncu, naročito između 11 i 16 časova.

2. Bogato nanesite preparat za zaštitu od sunca pola sata prije izlaganja i svaka dva sata nakon toga, a posebno ako ste se znojili ili plivali.

3. Kada birate preparat za zaštitu od sunca, uvijek imajte na umu fototip kože, a za djecu birajte specijalno formulisane preparate za dječju kožu.

4. Pored korišćenja preparata, zaštite se i odjećom, šeširom i sunčanim naočarima.

5. U slučaju fotosenzitivnosti prouzrokovane lijekovima, izbjegavajte sunce i obavezno koristite vrlo visoke faktore zaštite od sunca (SPF 50+).

Ova pravila mogu se svesti na još jednostavniju formulu: izbjegavanje+zaštita, a uspješnom je čini pažljiv izbor preparata za zaštitu od sunca.

Osim što je neophodno da zaista štite kožu od negativnog uticaja Sunca, moraju biti i vootporni, da ne sadrže parfeme, emulgatore i konzervanse. Takođe, birajte preparate koje koža brzo upija i koji ne ostavljaju lepljiv ili mastan trag.

Poželjno je da imaju hipoalergenu formulaciju kako bi rizik od iritacije ili reakcije kože bio sveden na minimum.

Veoma je važno da pravilno njegujemo kožu i nakon sunčanja, specijalnim preparatima koji se nanose poslije tuširanja, na čistu i suvu kožu. Time koži obezbjeđujete vlagu, smirujete eventualnu iritaciju, osjećaj peckanja i zategnute kože.

Izvor: Mondo.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.