Oslobođen oteti Njemac u Avganistanu

Otet sredinom aprila

Oslobođen oteti Njemac u Avganistanu

Oslobođen je Njemac koji je otet sredinom aprila u Avganistanu, izjavila je portparol njemačkog Ministarstva inostranih poslova, prenose mediji.

Oteti Njemac, koji je sinoć oslobođen, nalazi se u odgovarajuće dobrom stanju i u generalnom konzulatu Njemačke u Masar-i-Sćarif, prenose mediji, navodeći da su tog čovjeka oteli radikalni islamistički Talibani, prenosi B92.

Šef njemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer je, kako je rekla portparol, pozdravio oslobođenja Njemca koji je radio u njemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju, GIZ. 

Oteti čovjek, star 45 godina, bio je žrtva Talibana koji su ga oteli u aprilu, prilikom jedne vožnje taksijem u provinciji Kundus. 

Portparol GIZ-a Tanja Gener zahvalila je svima onima koji su doprinijeli oslobađanju. 

Poznati po tome što često putuju, ali i rade u inostranstvu, Njemci su često bili na udaru otmičara u Abganistanu, Čadu, Iraku, Iranu, na Filipinima, Jemenu... 

Jedan od najpoznatijih slučajeva otmice u Jemenu, prema pisanju štampe, bio je nestanak njemačkog karijernog diplomate Jirgena Kroboga krajem 2005. godine. 

Njega su tada, zajedno sa ženom, kćerkom jednog egipatskog pisca, i tri sina, oteli pripadnici jemenskog plemena "Al Abdalah", koji nisu tražili novac, već su od svojih vlasti zahtjevali da, u zamjenu za Njemce, oslobode pet njihovih saplemenika iz zatvora. 

Jedna od najkontroverznijih priča je, međutim, otmica Nemice Suzane Osthof, prvog njemačkog državljana, otetotg u Iraku poslije prada režima Sadama Hueseina. 

Slučaj Suzane Osthof, arheologa sa perfektnim znanjem arapskog, koja je poslije udaje za jednog Jordanca prešla u islam, za čiju slobodu iz Iraka je njemačka država, prema medijskim spekulacijama, platila pet miliona eura, jedan je od najspektakularnijih, pošto se, kasnije, u njenom džepu našao dio tog novca. 

Njemačka je činila mnogo za oslobođenje svojih građana, ali je s njima ponekad vodila i pravni "rat", a jedan od njih je izgubila na sudu. 

Riječ je o Njemici Rajnhilt Vajgel, otetoj u Kolumbiji 2003. godine, koja je tužila svoju državu neposredno pošto je iz Berlina dobila "ceh" od 12.640 eura za helikopter kojim je, po oslobođenju, prevezena iz džungle. 

Sud u Berlinu je tada presudio da Ministarstvo inostranih poslova ne smije da otetim njemačkim državljanima ispostavlja račun za trošak njihovog oslobođenja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.