Evo kako nastaju rupe u sirevima!
Ilustracija

Riješena misterija

Evo kako nastaju rupe u sirevima!

Naučnici švajcarskog istraživačkog instituta Agroscope otkrili su kako nastaju rupe u pojedinim sirevima. Oni napominju da doziranjem čestica, mljekari mogu da kontrolišu broj rupa u siru.

– Nastanak rupa u nekim sirevima nije nimalo slučajna već je posljedica prisustva mikročestica sijena u mlijeku – navode stručnjaci Agroscopa.

Zamjenom mužnje krava s otvorenim kofama automatizovanim sistemima smanjenja je opasnost od mikrobiološke kontaminacije, ali se ovim postupkom, takođe, eliminišu i čestice sijena u mlijeku, a samim tim i rupe u siru.

– Biće sve manje rupa u sirevima – napominju švajcarski stručnjaci.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači Agroscopa su tokom 130 dana proučavali formiranje rupa u ementaleru i apencelu.

Prisustvo rupa u sirevima je oduvijek intrigirao naučnike. Još 1917. Amerikanac Vilijam Klark je iznio hipotezu po kojoj su za ovaj fenomen odgovorne bakterije u siru.

(Telegraf.rs)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.