Skoro sve članice NATO-a prepoznaju napredak Crne Gore
František Lipka

Lipka ocijenio

Skoro sve članice NATO-a prepoznaju napredak Crne Gore

Skoro sve zemlje članice NATO-a prepoznaju napredak koji je napravila Crna Gora, i pod tim ali uticajem novih bezbjednosnih izazova, sve više su sklone da upute poziv za članstvo u decembru, poručio je ambasador Slovačke, František Lipka.

On je kazao Pobjedi da su takve ocjene potvrđene na Ministarskom sastanku Alijanse u Antaliji prošlog mjeseca.

Ambasador Slovačke kaže da su poslije Antalije šanse Crne Gore za dobijanje poziva za NATO u decembru ove godine mnogo veće i realnije nego što su bile u vrijeme održavanja Samita u Velsu prošle godine.

“Uoči Velsa sam rekao da će za dobijanje poziva biti neophodno da se poklope dva uslova. Prvi zavisi od Crne Gore, od toga da li će uspjeti da postigne očekivane rezultate u četiri oblasti koje je definisao NATO. Drugi uslov zavisi od članica NATO-a, od toga da li će se u tim zemljama stvoriti pogodna atmosfera za proširenje, odnosno postići konzenzus po tom pitanju. Danas mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da se već duže vrijeme polako stvara situacija u kojoj će doći do poklapanja ta dva bitna uslova”, precizirao je Lipka.

On je dodao da put Crne Gore u NATO ima svoje etape.

“Prva etapa je bila do Samitu u Velsu; druga do Ministarskog sastanka u Antaliji, treća etapa bi trebalo da se završi na Ministarskom sastanku u decembru ove godine pozivom za Crnu Goru, a četvrta etapa će se završiti punim članstvom Crne Gore u Alijansi”, naveo je Lipka.

Prema njegovim riječima, sve članice NATO-a prepoznale su odlučnost Vlade da ispuni sve uslove za članstvo, prenosi RTCG.

“Gotovo sve zemlje članice sve više prepoznaju rezultate koje je u zadnje vrijeme postigla Crna Gora, a pod uticajem tih rezultata, ali i pod uticajem novih bezbjednosnih izazova, koje donosi aneksija Krima i kriza u Ukraini, ali i pogoršanje situacije u regionu Zapadnog Balkana, sve više su sklone, odnosno spremne da u decembru podr-že proširenje NATO-a, drugim riječima poziv za Crnu Goru. To je bilo potvrđeno i na Ministarskom sastanku u Antaliji prošlog mjeseca. Možemo odgovorno reći da su poslije Antalije šanse Crne Gore za dobijanje poziva za NATO u decembru ove godine mnogo veće i realnije nego što su bile u vrijeme održavanja”, zaključuje Lipka.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.