Za samo 500 eura možete da zakupite jednu od 40 plaža od Ulcinja do Novog
Nekada unosan biznis, zakup plaža, polako postaje sve manje interesantan

Nekada unosan biznis sve manje isplativ

Za samo 500 eura možete da zakupite jednu od 40 plaža od Ulcinja do Novog

Ako imate 500 eura, moći ćete ove sezone da zakupite jednu od 40 plaža, od Ulcinja do Herceg Novog, koliko ih je po toj cijeni ponuđeno na javnom pozivu koji je prije tri dana objavilo Javno preduzeće Morsko dobro, pišu Vijesti.

Nekada unosan biznis, očigledno zakup plaža, polako postaje sve manje interesantan.

Astronomske cijene zakupa plaža, poput Mogren I, čiji je godišnji zakup 90.000 eura ili još par nekih budvanskih kupališta, polako će ići u zaborav, jer se sve manje novca zarađuje od izdavanja ležaljki.

Da je to tako potvrđuje i ovaj ponovljeni javni poziv, na kome su od ukupno 61 kupališta, čak 40 ponuđena po minimalnoj cijeni od 500 eura za sezonu. 

Sve veći izdaci, koje imaju zakupci, počev od godišnje zakupnine, plaćanja cijena odvoza smeća, te učestalih inspekcijskih kontrola, loših vremenskih prilika, koji su ih prošlog ljeta dovele do bankrota, zbog čak 40 kišnih dana, učinili su svoje. Sada su cijene zakupa pojedinih kupališta, bukvalno bagatelne, a mnoge od plaža ostaće i ovoga ljeta bez zakupca.

Kupališta po toj cijeni mogu se zakupiti u Zelenici, Baošićima, Kumboru, Žanjicama, Lepetanima, Tivatskoj župi, Obali Đuraševića, Kostanjici, Dobroti, Ljutoj, Prčanju, Donjem Stolivu, Donjem Grblju, Reževićima, Šušanju, Crvenoj plaži i Kručama.

Interesantno da i pored nekoliko obnovljenih poziva, ni ovoga ljeta, ko ni prošlog, atraktivna plaža na Drobnom pijesku još čeka na zakupca, prenose Vijesti.

Divlja uvala, nadomak Reževića, na upravo objavljenom pozivu,  ponuđena je po cijeni 9.369 eura.

Takođe, na zakupca čeka i 60 metara dugo kupalište na istočnoj svetostefanskoj plaži, naspram grad-hotela, koja je ponuđena po početnoj cijeni od 5.200 eura.

Od zakupca se očekuje da sve plaže uredi i opremi,  onako kako predviđa Pravilnik o uređenim i izgrađenim kupalištima.

Plaže, osim što moraju biti uređene i ispuniti sve kriterijume koji su  propisani, moraju imati i spasioce,  plažni mobilijar, koji ne smije biti postavljen na više od polovine  pješčane površine.

Morsko dobro, ove godine planira da od zakupa kupališta,  te izdavanja u zakup ostalih djelova zone  dobra da inkasira šest miliona eura, od čega polovina novca će biti uplaćena lokalnim  samoupravama, u zavisnosti od priliva koliki je na kojoj teritorije primorskih opština ostvaren.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.