Izvinjenje policije snaži njen kredibilitet
Uprava policije

Povodom 23 godine deportacije BIH izbjeglica iz Crne Gore

Izvinjenje policije snaži njen kredibilitet

Savjet za građansku kontrolu rada policije zaključio je da bi simbolički čin izvinjenja policijske organizacije, zbog nezakonitog hapšenja i deportacije izbjeglica iz Crne Gore, dodatno osnažio kredibilitet policije, unaprijedio povjerenje javnosti i građana u njen rad i bio podstrek daljim reformama.

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković kaže da to tijelo, u kontinuitetu pruža podršku svim komemorabilnim aktivnostima koji doprinose odavanju počasti i sjećanja na sve žrtve, ali i unapređenju kredibiliteta i povjerenja u ključne nacionalne servise kakav definitivno jeste policija.

U tom kontekstu, a povodom obilježavanja godišnjice deportacije izbjeglica iz Bosne i Hercegovine (BiH), Savjet za građansku kontrolu rada policije podjseća na svoj odnos prema tranzicionoj pravdi i na svoje tekovine u vezi sa procesom suočavanja policije s sopstevnom prošlošću.

“Savjet podsjeća da je maja 2012. godine, postupajući po sopstvenoj, ali i inicijativama civilnog društva, usvojio i uputio direktoru Uprave policije preporuku da na odgovorajući način građanima i javnosti uputi izvinjenje zbog učešća policijskih službenika u kršenju ljudskih prava u prošlosti kao i zbog nezakonitog hapšenja i deportacije izbjeglica iz Crne Gore”, navodi u izjavi za medije predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

On podsjeća da je Savjet podržao sve komemorabilne postupke koji doprinose odavanju počasti i sjećanja na sve žrtve.

On kaže da je Savjet ocijenio da te aktivnosti i postupci svoje utemeljenje imaju kako u crnogorskom pozitivnom pravu, tako i u načelima ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

“S tim u vezi, Savjet je zaključio da bi simbolički čin izvinjenja policijske organizacije dodatno osnažio kredibilitet policije, unaprijedio povjerenje javnosti i građana u rad policije, bio podstrek daljim reformama policije i jačanju njenog profesionalnog i demokratskog djelovanja”, zaključio je Zeković.

Savjet je nezavisno kolektivno ombudsman tijelo, ustanovljeno Zakonom o unutrašnjim poslovima, specijalizovano za pitanja policije koje prati i ocjenjuje primjenu policijskih ovlašćenja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.