Francuska: Angažovanje anoreksičnih modela će biti krivično djelo
Foto:Shutterstock

Borba protiv glorifikovanja premršavih modela

Francuska: Angažovanje anoreksičnih modela će biti krivično djelo

Donji dom francuskog Parlamenta je odobrio mjere kojim će angažovanje anoreksičnih modela biti krivično djelo.

Još neke države, poput Izraela i Španije, krenule su u borbu protiv glorifikovanja premršavih modela. 

Mjere koje će biti uvedene će se primjenjivati samo na teritoriji Francuske, ali mogu imati simbolički utjecaj i šire zbog značaja koji ova zemlja ima u svijetu mode. 

Francuski zakonodavci su u petak usvojili amandman, kao dio zakona o javnom zdravstvu. Ranije ove sedmice su osvojili amandman koji se odnosi na one koji vode web-stranice posvećene afirmaciji anoreksije. 

Slične mjere 2008. godine nisu dobile odobrenje francuskih zakonodavaca. 

Prema podacima Ministarstva zdravstva, 40.000 osoba u Francuskoj pati od anoreksije, od čega je 90 posto žena. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.