Prvi primjer prinudne naplate poreskog duga u Crnoj Gori
Tomislav Timotijević, načelnik Poreske uprav PJ Bijelo Polje

Načelnik Poreske u Bijelom Polju zahvalan na pomoći

Prvi primjer prinudne naplate poreskog duga u Crnoj Gori

Na inicijativu preduzeća AD TUP „Brskovo“ u stečaju iz Bijelog Polja PJ Poreske uprave u tom gradu pokrenula je prinudnu naplatu poreskog duga firmama AD „Kompas“ i doo „Komp-as“ blokiranjem akcija koje te firme posjeduju u „Brskovu“.

Inicijativa za blokiranjem akcija  je uslijedila nakon što je Tomislav Timotijević, poreski inspektor i načelnik PJ Bijelo Polje Poreske uprave Crne Gore, u pismenom dopisu juče obavijestio „Brskovo“ da ima problem naplate poreskog duga u visini od oko 100.000 eura(po podaciama  „Brskova“) od dvije pomenute fime i njima povezanih firmi u vlasništvu Velibora –Lala  Kljajevića i Milanke Jovanović.

Timotijević je u dopisu naveo „da je Poreska blokirala žiro račune i zatražila podatke o imovini ovih firmi od MUP-a“, te da bezuspješno pokušava već duži period da pronađe imovinu koju bi u cilju naplate poreza zaplijenila.

Na to su  iz „Brskova“ kao građani čija je zakonska obaveza da spriječe štetu koju pojedinci ili pravna lica mogu nanijeti budžetu Crne Gore Poreskoj upravi dostavili dokaze o posjedavanju 43 % akcija „Kompas-a“ i „Kompa-as-a“ u AD TUP „Brskov-u“ .

Timotijević je dopisom saopštio da će „Poreska  uprava“ preduzeti mjere za naplatu poreskog duga iz akcija u vlasništvu „Kompas-a“ i „Komp-as-a“.

timotijevicdopis

Timotijević zahvalan na pomoći

Naime, do naplate ovog poreskog duga došlo je usljed rješavanja problemaa vezano za utaju poreza državi  Crnoj Gori koju su odgovorna lica firmi „Kompas“ i „Komp-as“   Velibor-Lale Kljajević i Milanka Jovanović pričinili tako što su vodili dvojno knjigovodstvo u preduzeću “Brskovo”.

“Prave podatke o isplati neto ličnih dohodaka u iznosu od 990.591,25  eura,na koji iznos je obavezno bilo prijaviti poreze i doprinose od  578.114,02 eura, su   prikrili od poreskog inspektora koji je 19.10.2007 godine vršio kontrolu, pa su istom prikazali tri puta manju isplatu neto ličnih dohodaka, na koje je poreski inspektor utvrdio poresku obavezu po osnovu poreza i doprinosa u iznosu od 278.610 eura, pa se na ovaj način dobije razlika od 300.000, eura , koja se uvećava po osnovu neukalkulisanih obaveza za 9 mjeseci 2007 godine, te se dobije iznos utaje poreza i doprinosa od 336.065  eura“, tvrde iz „Brskova“.

 

Slijedi nova krivična prijava Vrhovnom državnom tužiocu?

Iz „Brskova“ na krivičnu odgovornost će pozvati i samog načelnika Poreske uprave PJ Bijelo Polje zbog prikrivanja izvršilaca krivičnog djela(Kljajevića i Jovanovićke) utaje poreza u iznosu od 336.065 eura.

Timotijević negira svoju krivičnu odgovornost objašnjavajući da je do podataka o utaji poreza od preko 300 hiljada eura „došao prije sedam dana te da je u odgovoru pravnom zastupniku „Brskova“ Miloici Radojeviću sam prezentirao tu cifru i predložio da je najkorektnije da se izvrši ponovna kontrola poslovanja i definitinvo utvrde obaveze“.

On je dodao da je takav predlog poslao i glavnom direktoru Poreske uprave Crne Gore uz objašnjenje da je potrebno formirati posebnu ekipu inspektora i utvrditi pravo stanje.

Međutim iz „Brskova“ smatraju da je ponovno kontrola samo kupovanje vremena kako bi Kljajević i Jovanovićka , a uz podršku načelnika Poreske u Bijelom Polju Timotijevića, prikrili dokaze i izbjegli krivičnu odgovornost.

Stoga je „Brskovo“  načelniku Poreske uprave u Bijelom Polju uputilo Protest zbog nepoštovanja zakona.

„Potpuno nam je nejasno zbog čega izbjegavate da postupite po zakonu i slučaj ne prijavite Državnom Tužilaštvu i MUP-u, jer imate dovoljno dokaza koji ukazuju na utaju poreza državi Crnoj Gori u iznosu od 336.065,eura od strane Velibora Lala Kljajevića iz Bijelog Polja i Milanke Jovanović ( doo.,,Komp-as,, Bijelo Polje koja je vršila dvojno knjigovodstvo u „Brskovu" u tom periodu ). Ako se plašite, onda jasno pokazujete neefikasnost i slabost poreskog sistema i državnih institucija Crne Gore  da se obračunaju sa organizovanim kriminalom“, stoji u dokumentu upućenom Poreskoj upravi u Bijelom Polju.

Iz „Brskova“ su poručili  da neće čekati nikakve komisije te da će ovaj   slučaj prijaviti VDT Ivici Stankoviću u Podgorici.

 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.