Sve češći zdravstveni problem: Hemoroidi
Ilustracija

O ovome ne smijete ćutati

Sve češći zdravstveni problem: Hemoroidi

Jedan od sve češćih zdravstvenih problema kod mlađe populacije su hemoroidi ili šuljevi.

Neuredna i nezdrava ishrana, dugotrajno sjedenje i stres uzrok su hemoroida o kojima se najmanje priča jer pri samom pomenu izazivaju neprijatnost.

Šta su hemoroidi i šta ih izaziva?

Sunđerasti jastučiči u rektalnom kanalu ispunjeni krvlju imaju ulogu zatvaranja analnog otvora. Međutim, neuredan način života bez kretanja, nepravilna ishrana uz nasleđene sklonosti, trudnoća i zatvor uzrokuju pojačan pritisak na vene pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i bolnih otoka.

Simptomi koje ne treba zanemariti

Svrab, osjećaj pritiska u analnom otvoru, bolni otoci, na dodir opipljivi čvorovi i posledično krvarenje prvi su simptomi koji ukazuju na nastanak hemoroida.

Postoje spoljni i unutrašnji hemoroidi

Spoljni hemoroidi smješteni su uz ivicu anusa i pokriveni vrlo osetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak, stvara se otok na izlazu iz analnog kanala, a na osjećaju se kao tvrda i bolna izbočina. Krvare samo ako puknu i obično se povlače nakon terapije za koju je najbolje potražiti pomoć ljekara. 

Unutrašnji hemoroidi razvijaju se unutar anusa, a takvi se prepoznaju kroz krvarenje i izbočine koje nastaju prilikom pražnjenja. Nezgodni postaju ukoliko se uklešte i ne mogu vratiti u analni kanal što izaziva jaku bol i krvarenje.

Liječenje hemoroida i prevencija

Kod učestalih problema s hemoroidima potrebno je potražiti pomoć ljekara, a preventivno kada se problem povuče, djelotvorna je promjena stila života. 

Ishrana bogata vlaknima jedan je od glavnih pomagača dobre probave. Mahunarke, integralne žitarice i suvo i svježe voće i povrće sprječavaju formiranje hemoroida. Izbjegavajte previše ljutu i začinjenu hranu. 

Povećan unos tečnosti, pri čemu se preporučuju voda ili sokovi od svježe cijeđenog voća i povrća olakšavaju stolicu. Posebno djelotvorno je svakodnevno konzumiranje soka od suvih šljiva. 

Dugotrajno sjedenje treba izbjegavati jer ono stvara pritisak u rektalnom području . Povremeno ustajanje i kretanje može pomoći u spriječavanju nastanka hemoroida i poboljšati cirkulaciju. 

Redovna fizička aktivnost podstiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i probavu i stimuliše crevnu funkciju kojom se umanjuje pojava proliva i zatvora.

 

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.