Ne želimo naftne platforme u Jadranskom moru
"Ne bušenju Jadrana"

Protest ekologa iz Crne Gore i Hrvatske u Budvi

Ne želimo naftne platforme u Jadranskom moru

Članovi crnogorske nevladine organizacije "Green Home", koja se bavi pitanjem ekologije i zaštite životne sredine, u saradnji sa udruženjem hrvatskih organizacija "S.O.S. za Jadran", protestuju danas u Budvi protiv najavljenog istraživanja nafte i gasa u Jadranskom moru, javlja Anadolija.

Povod za protest je Jadranski samit o nafti i gasu, koji je danas počeo u Budvi, i koji ima za cilj da ispita aktuelne mogućnosti i izazove u oblasti eksploatacije nafte i gasa u jadranskom regionu.

Protestu se priključilo nekoliko desetina aktivista organizacija za zaštitu životne sredine, koji su nosili transparente "Ne bušenju Jadrana", "Montenegro oil beauty", "Ne damo Jadran za privatnu eksploataciju", i "More nije privatna prćija".

Govoreći o najavljenom istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju, Nataša Kovačević iz organizacije "Green Home" poručila je da ne želi da se uništi ideja ekološke Crne Gore.

"Ne želimo da se uništava naša životna sredina, naše ribarstvo i turizam, za koji smo se decenijama zalagali. Ne želimo da se uništi ideja ekološke Crne Gore. Eksploatacija nafte, odnosno njeno istraživanje podrazumjeva da se ti radovi izvode na tri kilometra od naše obale. U Hrvatskoj je stvar nešto drugačija, jer je linija istraživanja na nekih 10 kilometara od obale. Možete zamisliti kako će to da utiče na naš turizam i na naš slogan 'Wild beauty', koji smo godinama razvijali", kazala je Kovačević.

Ona je istakla da bi trebalo građanima omogućiti da se izjasne o ovom pitanju.

"Ne želimo da vidimo naftne platforme na našem moru. Pozivamo Vladu Crne Gore da poništi tender o istraživanju nafte i omogući da se građani na referendumu izjasne o ovom pitanju", kazala je Kovačaević.

Podrška ekološkim organizacijama u Crnoj Gori koje se protive istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju stigla je iz Hrvatske.

Luka Tomac, iz koalicije "S.O.S. za Jadran", koja se zalaže za očuvanje Jadrana od naftnog zagađenja, kazao je da je Jadran jedan, te da borba treba biti zajednička.

"Ovdje smo kako bismo izrazili podršku kolegama iz Crne Gore. Jadran je jedan, bitka za Jadran treba biti jedna i zajednička. U Hrvatskoj svi stručnjaci turizma i ribarstva se protive ovom projektu. Borićemo se za čitav Jadran bez naftnih platformi", poručio je Tomac.

Nevladina organizacija MANS, podržala je današnji protest koji su organizovale ekološke organizacije. Iz ove NVO je poručeno da Ministarstvo ekonomije Crne Gore ovaj projekat sprovodi potpuno netransparentno.

"Tražili smo dokumentaciju o tome da li se projekat planira na realnim i održivim osnovama. Ministarstvo ekonomije je te podatke proglasilo povjerljivim. Takođe, nemamo podatke kolika bi bila dobit od ovog posla, kao i koliko bi bila šteta u slučaju da dođe do havarija na naftnim platformama", kazala je Ines Mrdović, aktivistkinja MANS-a.

Na Javni poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore, javilo se šest kompanija i dostavilo tri ponude.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.