Obama: Zaštitimo ugrožene i progovorimo protiv fanatizma i mržnje
Barak Obama

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Obama: Zaštitimo ugrožene i progovorimo protiv fanatizma i mržnje

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i 70-godišnjice oslobođenja logora Aušvic-Birkenau, da ovaj dan "od nas zahtjeva hrabrost da zaštitimo ugrožene i progovorimo protiv fanatizma i mržnje".

Nedavni teroristički napadi u Parizu "bolan su podsjetnik naše obaveze da osudimo i borimo se protiv porasta antisemitizma u svim formama, uključujući poricanje ili trivijalizaciju holokausta", rekao je američki predsjednik, saopštila je Bela kuća.

Američki narod danas odaje počast šest miliona Jevreja i milionima drugih žrtava nacističkog režima, rekao je Obama i dodao da poštovanje počinje "našim obnovljenim priznavanjem vrijednosti i dostojanstva svakog pojedinca".
"Ova godišnjica je prilika da se osvrnemo na napredak koji smo ostvarili u suprostavljanju ovom užasnom poglavlju ljudske istorije, kao i na naše stalne napore na okončanju genocida", rekao je Obama.

Predsjednik SAD je rekao da je poslao delegaciju "koja će se pridružiti poljskom predsjedniku (Bronislavu) Komorovskom, poljskom narodu, zvaničnim delegacijama iz desetina država i brojnim preživelima na današnjoj zvaničnoj komemoraciji u Poljskoj".

Obama je rekao da se SAD kao jedan od osnivača Međunarodne alijanse za sjećanje na žrtve holokausta, pridružuju ostalim državama članicama, u obavezi da ispune obećanja iz Deklaracije iz Stokholma 2000.
"Odajemo počast svim žrtvama holokausta i obećavamo da nikad nećemo zaboraviti, i sjećamo se riječi upozorenja autora i preživjelog iz Aušvica Prima Levija: "Dogodilo se, stoga se može dogoditi ponovo...može se dogoditi bilo gdje", rekao je američki predsjednik.

"Danas smo jedinstveni i obećavamo, milionima ubijenih duša i svim preživelima, da to ne smije više nikada da se dogodi", poručio je Obama.

(Tanjug)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.