Gasprom upozorio EU: Nema gasa
I dalje postoje rizici u tranzitu gasa preko Ukrajine

Mogući prekidi u isporuci gasa

Gasprom upozorio EU: Nema gasa

Ruski gasni gigant Gasprom upozorio je da su mogući prekidi u isporuci gasa Evropskoj uniji (EU) preko Ukrajine, uprkos rusko-ukrajinskom privremenom sporazumu.

"I dalje postoje rizici u tranzitu gasa preko Ukrajine ove zime, jer Ukrajina, zbog svojih finansijskih problema, nija bila u mogućnosti da kupi neophodne količine gasa u novembru i decembru prošle godine i zato što su njene rezerve gasa u podzemnim skladištima znatno smanjene", rekao je direktor Gasproma Aleksej Miler.

Direktor Gasproma je upozorio EU da će morati sopstvenim sredstvima da sebi obezbjedi gas kada Gasprom završi izgradnju turskog gasodova posle napuštanja projekta Južnog toka.

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefćović boravi danas u Moskvi, u posjeti posvećenoj izgradnji gasovoda preko turske teritorije do granica Evropske unije.

"Turski gasovod će biti jedini gasovod kojim će se isporučivati 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa, koji trenutno ide preko Ukrajine. Nema drugih mogućnosti", navodi se u Milerovom saopštenju posle sastanka sa Šefćovićem, prenosi Beta.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev upozorio je ranije danas da Moskva ima pravo da prije vremena od Ukrajine traži da otplati dug od tri milijarde dolara i da će uskoro donijeti odluku o tome.

Rusija je odobrila Ukrajini kredit od 15 milijardi dolara u decembru 2013. godine kada je na vlasti bio proruski ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič. Posle otplate od tri milijarde Rusiji, nastavak je prekinut zbog promjene režima.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.