Protest u Bijelom Polju - vapaj gladnih
Protest u Bijelom Polju

"Svi zajedno za spas sjevera"

Protest u Bijelom Polju - vapaj gladnih

Građevinski radnička organizacija "Radnik" iz Bijelog Polja organizovala je danas protest u tom gradu pod nazivom "Zajedno za spas sjevera" zbog loše ekonomske politike.Protestu je prisustvovalo nekoliko stotina građana.

Svetozar Čabarkapa, predstavnik bivših radnika Gro Radnik ponovio je da će se protesti nasatviti do ispunjenja zahtjeva.

"Tražimo  da predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić što hitnije zakaže sjednicu Skupštine Crne Gore na kojoj bi se raspravljalo o teškom ekonomskom stanju na sjeveru, da ministar Predrag Bošković podnese ostavku zbog njegovog protivljenja penzionisanju radnika sa sjevera i ne ispunjavanja obećanja data invalidima rada, da Vlada Crne Gore donese odluku da minimalna penzija ne može biti ispod najniže cijene rada, da se državna pomoć ravnopravno upućuje svim opštinama u Crnoj Gori, i dr.", naveo je Čabarkapa.

Podatak da se poslednjih osam godina iz ovog regiona iselilo više hiljada građana sa svojim porodicama, govori o svojevrsnom egzodusu i to sve pred očima Evropske unije i njene Kancelarije u Podgorici, kazao je on. 

„ Kada predstavnici Evropske unije na čelu sa Drobničem i Kamaratom govore, uvijek pominju neke milione koji su uloženi na sjeveru, a mi ih danas pitamo gdje su ti milioni, jer da su ovdje uloženi, gradjani bi imali razloga da ostaju i žive na sjeveru," kazao je Čabarkapa.

On je najavio  da ako se nastavi  politika zapostavljanja sjevera od strane kancelarije Evropske Unije u Podgorici tražiće da se održi referendum o ulasku u EU.

"Sigurni smo iako oni objavljuju lažne ankete, da trenutno većina u Crnoj Gori neće biti za ovakav ulazak i da će nakon toga morati EU odgovarati i Milo Đukanovič i Mitja Drobnič i pitati ih za šta su utrošili milione", kazao je Čabarkapa.

 

U ime bišvih radnika Gornjeg Ibra iz Rožaja okupljenima se obratio Sadik Klimenta, koji je podsjetio na tešku situaciju u tom gradu, istakavši da je Rožaje grad sa najviše nezaposlenih. „ Rožajska preduzeća nekad su upošljavala oko 4.500 radnika, a danas su ona uništena. Rožaje je najsiromašniji grad na sjeveru Crne gore, sa najvećim brojem socijalnih korisnika, najnižim penzijama, najmanjim prihodom po glavi stanovnika, najvećom stopom nezaposlenosti i bez proizvodnih kapaciteta", kazao je Klimenta.

Na skupu su govorili još Milko Kulidžan iz Nikšića, Žarko Peković iz Kolašina, Radovan Tošković iz Podgorice, i Gojko Ćorović iz Berana.

Sa bjelopoljskog trga je danas poručeno da se samo ujedninjenim snagama može popraviti generalno loša ekonomska situacija stanovnika sjevera, te da će ubuduće podržati svaki sličan protest.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.