Drecun: Na tržište će ući još tri ili četiri banke
Predrag Drecun

Niže kamatne stope posljedica konkurencije

Drecun: Na tržište će ući još tri ili četiri banke

Niže kamatne stope banaka nijesu posljedica poboljšanja stanja u ekonomiji već konkurencije u bankarskom sektoru, izjavio je direktor Universal Capital banke Predrag Drecun za Blic Crna Gora.

On je podvukao da se pojedine banke spremaju za pozicioniranje na tržištu, zbog čega postoji još prostora za sniženje kamatne stope, naročito ako bi se rizici u ekonomiji na državnom nivou amortizovali, odnosno ublažili.

„Trenutno je uzrok smanjenja kamatnih stopa velika konkurencija na finansijskom tržištu. U Crnoj Gori posluje 12 banaka, a očekuje se da na tržište uđu još tri, ili četiri banke. Žešća konkurencija u bankarskom sektoru će u 2015. godini dovesti do daljeg snižavanja kamatnih stopa, ili do stabilizacije na postojećem nivou. Dodatno snižavanje bi moglo biti i posljedica umanjenja rizika u ekonomiji. Nažalost, još postoje visoki troškovi regulacije na nivou bazelskih sporazuma i na nivou majki banaka, čije ćerke banke ovdje posluju“, rekao je Drecun.

Drecun je rekao da je jedan od uzroka zašto kamatne stope ne padaju brže regulacija, koja je višeslojna i skupa. On objašnjava da je osnovni bazelski princip zaštita deponenata i da je regulacija takva da se uslovi poslovanja i plasiranja kredita pooštravaju.

„To znači da se povećavaju iznosi rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke. Naša supervizija prati taj trend tako da dolazi do podizanja troškova svake banke po jedinici plasiranog proizvoda, što zavisi od njene veličine. To može biti jedan od uzroka zašto kamatne stope ne padaju još brže“, kaže Drecun.

Troškovi supervizije Universal Capital banke za prošlu godinu iznosili su 50.000 eura, a u 2014. bili su 100.000 eura.

On je naglasio da se Univerzal Capital banka ne plaši konkurencije jer je riječ o manjoj banci koja je likvidna, koja je održala blago pozitivan rezultat i koja je fokusirana na kratkoročne kredite. U Novu godinu ulaze sa novom strategijom i novim ambicijama, nakon što su u 2014. realizovali plan unutrašnje reorganizacije.  

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.