Evo kako da sačuvate pamćenje i bistar um
Ilustracija

Vježbe za mozak

Evo kako da sačuvate pamćenje i bistar um

Do zrelog doba mozak je stvorio na milione neuronskih veza uz pomoć kojih rešavate raznorazne probleme i obrađujete informacije. Ali to ne smije da vas zadovolji, mozgu trebaju novi stimulansi kako bi se ispravno razvijao.

Dug život nije neka radost ako se više ničeg ne sjećate. Srećom, ma koliko da ste stari, možete da sačuvate pamćenje i bistar mozak ako svakodnevno sprovodite mentalne vežbe. Budite istrajni u svakodnevnim vježbama i do kraja mjeseca već ćete osjetiti da vam je memorija bolja, preporučuje američki program 2011 Longevity Program.

Naučnici su već dokazali da ljudski mozak ima čudesne sposobnosti regeneracije i da može brzo da se prilagodi. Uz prave podsticaje mozak može da stvori nove neuronske veze i da poveća kognitivni kapacitet, zbog čega ćete lakše učiti i pamtiti.

Do zrelog doba mozak je stvorio na milione neuronskih veza uz pomoć kojih rešavate raznorazne probleme i obrađujete informacije. Ali to ne sme da vas zadovolji, mozgu trebaju novi stimulansi kako bi se ispravno razvijao. Međutim, jedno imajte na umu, aktivnost koju izaberete treba da bude nešto novo.

Ako izaberete nešto u čemu ste već dobri, čak i ako je intelektualno zahtjevno, to nije najbolji izbor mentalne vježbe. Pokušajte da vježbate svakodnevno, otprilike u isto vrijeme, jer ćete tako brže da razvijete nove neuronske veze.

Ove vježbe pomažu da se razviju mentalne sposobnosti mladih i štite oštrinu mozga kod starijih:

1. Naučite napamet pjesmu, igrajte šah, uživajte u težoj ukrštenici, naučite brojeve telefona napamet, računajte bez pomoći digitrona, naučite reči nove pjesme, zapamtite listu potrebnih stvari koje treba da kupite. Pazite samo da izaberete nešto novo.

2. Koristite drugu ruku, lijevu ako ste desnoruki i obrnuto. Tako jedite, češljajte se ili rukujte mišem. Na taj način ćete da stimulišete komunikaciju između dvije hemisfere mozga, što će da popravi mentalni kapacitet i fizičku ravnotežu.

Ako svakodnevno ustrajete u primenjivanju vježbi, nagradite se. Tako ćete imati još jedan podsticaj za vježbanje.

(magazin.net.hr)

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.