Pejanović Đurišić: Bićemo faktor stabilnosti u regionu
Milica Pejanović-Đurišić

Na bezbjednosnom forumu u Halifaksu

Pejanović Đurišić: Bićemo faktor stabilnosti u regionu

Ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić istakla je da će Crna Gora i u narednom periodu biti faktor stabilnosti u regionu.

Pejanović Đurišić se, tokom učešća na bezbjednosnom forumu u Halifaksu, sastala i sa američkim senatorom Džonom Mekejnom.

"Tokom razgovora, istaknuta su dostignuća Crne Gore u evroatlantskim integracijama, kao i značaj napretka Crne Gore u tom procesu sa aspekta daljeg unapređenja regionalne bezbjednosti i saradnje. Pejanović-Đurišić izrazila je zadovoljstvo veoma kvalitetnom saradnjom sa SAD  i zahvalila se na kontinuiranoj i snažnoj podršci  Kongresa SAD, kao i na zalaganju crnogorskog kokusa u pravcu realizacije evroatlantskih aspiracija Crne Gore. Ministar je izrazila uvjerenje da će Crna Gora i u narednom periodu biti faktor stabilnosti u regionu i upoznala sagovornika sa namjerom dosljednog i kontinuiranog angažmana u periodu intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa ciljem postizanja neophodnih NATO standarda", saopštili su iz Ministarstva odbrane.

Ona je istakla da su u relativno kratkom vremenu postignuti značajni rezultati u pogledu reformi bezbjednosnog sektora i sektora odbrane "uključujući modernizaciju  i unapređenje sposobnosti Vojske".

"Ona je naglasila da tekući intenzivirani i fokusirani dijalog svakako predstavlja jasnu poruku spremnosti partnera da se za Crnu Goru implementira model za poziv u članstvo prije narednog NATO samita", navodi se u saopštenju.

Mekejkn se saglasio sa ocjenama u pogledu posvećenosti Vlade Crne Gore procesima sveobuhvatnih društvenih reformi i pozitivno ocijenio doprinos Crne Gore globalnom miru i bezbjednosti učešćem u međunarodnim misijama i operacijama.  

"Istakao je svoj stav da je NATO propustio priliku da na primjeru Crne Gore pokaže efektivnost politike otvorenih vrata. On je iskazao punu spremnost da se u narednom periodu, u skladu sa svojom aktuelnom pozicijom, dodatno angažuje na stvaranju uslova za pozitivan ishod procesa intenziviranog i fokusiranog dijaloga", navode iz Ministarstva u saopštenju.   

Sastanku je prisustvovao i novoizabrani senator Tom Koton koji je izrazio spremnost da se priključi podršci koje njegove kolege iz crnogorskog kokusa u  Kongresu pružaju Crnoj Gori kad su evroatlantske integracije u pitanju.

 

(RTCG)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.