Milić novi-stari predsjednik SNP-a
Srđan Milić

Završen Kongres

Milić novi-stari predsjednik SNP-a

Srđan Milić novi-stari je predsjednik SNP-a, pokazuju rezultati glasanja na kongresu partije u Beranama.

Podsjećamo, kandidati za predsjednika SNP-a bili su dosadašnji lider partije Srđan Milić, zatim šef poslaničkog kluba Aleksandar Damjanović, kao i Aleksa Bečić, koji je bio nosilac liste na izborima u Podgorici.

Prema rezultatima glasanja, Milić je osvojio 273 glasa, Bečić 141, a Damjanović 80 glasova.

Žarko Obradović, zamjenik predsjedika Socijalitičke partije Srbije, poželio je SNP-u da “iz Kongresa izađe jača i spremna za političke izazove koji je očekuju”.

"SNP ima tri zadatka. Treba stalno da promoviše ideju ljevice u Crnoj Gori, da vrijednosti socijalne pravde, jednakosti, tolerantnosti, prava zaposlenih budu prioriteti njenog političkog djelovanja. Drugi zadatak je da te aktivnosti budu dio zakonodavnih, a treće, veoma važno, je da odnosi Srbije i Crne Gore budu bolji. Oni idu uzlaznom linijom, ali mogu biti bolji, jer iamo zajedničku prošlost i imaćemo zajedničku budućnost", rekao je Obradović, prenosi Pobjeda

Vladimir Marinković, potpredsjednik Skupštine Srbije, kzao je da je ono što karakteriše SNP – kredibilitet.

"Već 17 godina vaša partija istrajava na svom programu i principima. Crnoj Gori je zagarantovana stabilnost sa snažnom SNP. Danas je veliki dan, ne samo za SNP, nego i za Crnu Goru", rekao je on.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević poželio je SNP-u da odlukama na Kongresu podstakne konkuretnost na crnogorskoj političkoj sceni i da doprinos razvoju demokratije u Crnoj Gori.

"Vrijeme nas je naučilo da, bez obzirana razlike, odgovornost za kvalitet života građana dijele političke elite, bez obzira jesu li vlast ili opozicija. Ne postoji njijedan razlog da o pitanjima o kojima imamo podudarne stavove, kao što su evropske integracije, ne pronađemo zajednički jezik", kazao je Milošević.

On je poželio SNP-u da osvari sve ciljeve, za oje, kako je kazao, vjeruje da su posvećeni svim građanima Crne Gore.

Rifat Rastoder iz Socijaldemokratske partije kazao je da je SNP nezaobilazni činilac političke scene Crne Gore.

"SNP doživlajvamo kao jednog od najozbiljnijih političkih konkurenata. Cijenimo činjenicu da je SNP, kao jedan od kljulnih opozicionih aktera, u gotovo svim delikatnim situacijama imala zrelosti da razdvoji opšti od partijskog interesa. Kao društvo i država smo pred novim izazovima i zato sam uvjeren da tek slijedi puna politička valorizacija takvog pristupa", rekao je on.

Rastoder je istakao da je SNP odabirom mjesta za održavanje Kongresa ikazala odnos prema ovoj opštini i sjeveru Crne Gore.

Orhan Šahmanović, predsjednik opštine Plav i predstAvnik Bošnjačke stranke, istakao je da će saradnja sa SNP-om i dalje biti “na visoko nivou”.

Goran Tuponja iz Pozitivne kazao je da je njegova partija korektno sarađivala sa SNP-om i izrazio uvjerenje da će tako biti ubuduće.

"Vjerujem da ćete i danas dati doprinos ukupnoj demokratizaciji Crne Gore", rekao je Tuponja.

Zdravko Šoć, potpredsjedik Liberalne partije, poručio je da političke razlike ne smiju biti prepreka zalaganju za opšte dobro. On je kazao da izazovi pred kojima su crnogorski građaniobaveza svih.

"Vjerujem da će SNP nastaviti da doprinosi vrijednostima demokratija", kazao je Šoć.

Dragutin Martinović iz Crnogorske demokratskeunije rekao je da je SNP stranka od izuzetnog značaja za budućnost Crne Gore.

"Doživljavamo SNP kao ozbiljnog i odgovornost saradnika sa kojim želimo da gradimo mostove razumijevanja", kazao je on.

Telegram čestitke poslao je, između ostalih, i lider DF-a Miodrag Lekić.

Za predsjednika SNP-a biće izabran kandidat koji dobije podršku 50 odsto delegata koji glasaju. U eventualnom drugom krugu učestvuju dvojica kandidata koji su dobili najviše glasova.

Na Kongresu učestvovuje 526 delegata. Biće izabran Glavni odbor, koji će imati 127 članova, Statutarna komisija i Nadzorni odbor.

Radnio dio Kongresa zatvoren je za medije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.