Kako spriječiti i ublažiti strije
Ilustracija

Tri načina

Kako spriječiti i ublažiti strije

Strije su oštećenja, odnosno napukline na koži koje nastaju prilikom naglog i brzog rastezanja tkiva. U tim trenucima koža nije dovoljno elastična što uzrokuje pojavu manjih i većih linija, odnosno jedne vrste ožiljaka. No nastanak strija se može spriječiti ili barem ublažiti. Saznajte kako?

Koža ima određenu elastičnost, baš poput gume. No kada ona dosegne svoj maksimum dolazi do pucanja tkiva što se na tijelu manifestira u obliku strija - omraženih linija na koži koje se najčešće pojavljuju na bokovima, bedrima, trbuhu i grudima, uslijed naglog debljanja ili mršavljenja, izrastanja i trudnoće.

Iako je riječ o ožiljku kojeg je vrlo teško ukloniti, ono što možete učiniti je ublažiti ih ili pak spriječiti nastanak strija.

1. Krema protiv bora

Intenzivne kreme protiv bora sadrže vitamin E koji pomaže kod obnavljanja kože, a samim time djeluje i na strije.

Isto tako, ovaj tip krema sadrži sastojak koji potiču proizvodnji kolagena, koji obnavlja kožu. Riječ je o vitaminu A, odnosno retinolu koji hrani kožu i pojačava njenu elastičnost.

2. Prehrana

Pravilna i zdrava prehrana ima nevjerovatan uticaj na kožu. Ona povećava njenu elastičnost, te sprječava nastajanje "pukotina" na koži, odnosno strija.

- Hrana bogata antioksidansima - spanać, šumsko voće poput borovnica, ribizli, jagoda, aronije, malina i kupina.

- Hrana bogata vitaminom E - orašasti plodovi, sjemenke suncokreta, jaja, maslinovo ulje te pšenične klice.

- Hrana bogata vitaminom A - šargarepa, zelje, kelj, jetrica, riba, bundeva, mlijeko i mliječni proizvodi, puter te voće poput jabuke, breskve kruške i kajsije.

3. Hidratacija kože

Da bi zadržala svoju elastičnost, odnosno sposobnost rastezanja kožu treba hidratizirati iznutra i izvana. Unutrašnja hidratacija veže se uz ispijanje dovoljne količine vode.

S druge strane, kožu bi trebalo redovno vlažiti hidratantnim kremama i losionima za tijelo, ali i uljima među kojima prednjači bademovo i maslinovo. Na vlažnu kožu nakon tuširanja nanesite ulje te pričekajte da ga koža apsorbira. Postupak ponavljajte nakon svakog tuširanja.

(Avaz)

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.