U Crnoj Gori sve više hraniteljskih porodica, a manje djece u domu
Od početka godine dom je napustilo 23-oje djece

U Dječijem domu Mladost u Bijeloj boravi 96 štićenika

U Crnoj Gori sve više hraniteljskih porodica, a manje djece u domu

U Dječijem domu Mladost u Bijeloj boravi 96 štićenika. Od početka godine dom je napustilo 23-oje djece, od kojih je njih četvoro otišlo nakon navršenog punoljetstva, a ostali su usvojeni ili su ih prihvatile hraniteljske porodice.

U Dječijem domu Mladost u Bijeloj boravi 96 štićenika od nepune godine do 18 godina.

Od početka godine primljeno je 9 mališana. Njihovi su životi u biološkim porodicama bili u riziku, a iscrpljene su i sve druge mogućnosti starateljstva prije nego što su došli u Bijelu.

Dom je napustilo 23-oje djece, od kojih je njih četvoro otišlo nakon navršenog punoljetstva, a ostali su usvojeni ili su ih prihvatile hraniteljske porodice u Crnoj Gori, prenosi Radio Jadran.

Kampanja "Svako dijete treba porodicu", koju je prije godinu pokrenula Vlada Crne Gore uz podrsku Unicef-a i EU, čiji je cilj da se poveća broj hranitelja u Crnoj Gori, odvija se veoma uspješno.

Zamjenica direktora Doma Mladost, Slavica Ilić, za Radio Jadran to i potvrđuje ističući da ih posebno raduje to što je sve više crnogorskih porodica koje su spremne da prime sasvim malu djecu, bebe direktno iz porodilišta. Tu onda čekaju nastavak procedure ili usvojenja ili samo boravka u hraniteljskim porodicama.

To je, kako je rekla, jako dobro, jer smještaj male djece u institucije izaziva najveće i najteže posljedice u njihovom daljnjem razvoju. Za pravilno razvijanje u prvim danima života najpotrebniji su im dodir, ljubav i pažnja.

Prema podacima UNICEF-a iz 2010. godine 59 odsto djece mlađe od 3 godine došllo je u Dječji dom „Mladost" u Bijeloj neposredno nakon rođenja. Naučna istraživanja ukazuju da nijedno dijete mlađe od 3 godine ne treba da bude smješteno u institucije.

Najbolja svjetska istraživanja rađena tokom posljednjih 50 godina pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju.

U toj ustanovi se nadaju da će uspjeti da realizuju plan da od 2017. godine ni jedno dijete mlađe od 3 godine ne bude smješteno u Dom ili da će barem vrijeme koje provode u institucijama biti kraće, između 3 i 6 mjeseci, što je cilj kampanje.

Od 1. novembra počinje i zajednički pilot projekat Ministarstva rada i socijalnog staranja, UNICEF-a, pod radnim nazivom „Porodični saradnik". Njegov zadatak će biti da posjećuje porodice koje su u riziku, a koje kao takve prepoznaje Centar za socijalni rad, kako bi spriječio ulazak djece u institucije, naravno, gdje je to moguće, objašnjava Slavica Ilić.

Ovo će biti novina u sisitemu socijalne i dječije zaštite, a svi koji će raditi na projektu su prošli poseban program edukacije u Crnoj Gori.

Porodični savjetnik neće moći da učini čudo, kaže ona, ali će svakako u saradnji sa Centrom za socijlni rad, nevladinim sektorom i njima kao institucijom pomoći da se djeca ne izmjeste iz svojih bioloških porodica prenosi Radio Jadran.

"U Domu Mladost svi rade na tome da se njihovi štićenici uključe u lokalnu zajednicu i da su u svakom smislu njeni ravnopravni članovi, prihvaćeni u svim sferam života grada", poručila je Ilić.

Štićenici Doma ovih dana su okrenuti učenju, jer se približava tromjesječje, ali i redovim aktivnostima i susretima sa vršnjacima iz drugih opština. Biće i gosti na svečanoj akademiji povodom proslave Dana grada.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.