Moda za sahrane kroz istoriju (FOTO)
Izložba o "crnini 19. vijeka"

"Smrt joj pristaje"

Moda za sahrane kroz istoriju (FOTO)

Haljine, šeširi i drugi modni detalji koje su žene u 19. vijeku morale da nose u periodu žalosti izložene su u Metropoliten muzeju u Njujorku.

U nedavno renoviranom Institutu za kostim Metropoliten muzeja otvorena je izložba pod nazivom "Smrt joj pristaje", piše "Gardijan".

Izložba o "crnini 19. veka" kroz crne haljine kraljice Viktorije preko francuskih haljina sa šljokicama njene snaje kraljice Aleksandre, ispituje povezanost tuge i mode.

crnamoda

Uz rekvijem Gabrijela Faura, posjetioci mogu da vide i dnevnike žena iz tog perioda, isječke iz novina i knjiga.

crninaistorija

“Za mnoge žene to je bio oblik izražavanja tuge i zaista su vjerovale da njihova crna haljina predstavlja odraz unutrašnje tuge”, rekla je pomoćnik kustosa Džesika Regan.

Druge su se, međutim, žalile na monotoniju crnine ili cijenu kupovine crne odjeće i postepeno bi prelazile na sive i braon haljine što je predstavljao signal da tuga prolazi.

Saten ili pliš na red bi dolazili kasnije jer su bili smatrani za previše smjele za prve dane tugovanja.

Hronološki organizovana od 1815. do 1915. izložba predstavlja djela iz kolekcije Instituta za kostim ali i dvije škotske haljine iz Muzeja Viktorije i Alberta.

Američko "tugovanje" bilo je pod uticajem Engleske koja je, pak, bila pod uticajem dvora. Za supruga period žalosti trajao je do dvije godine, godinu dana za roditeljem i šest mjeseci za rođakom.

dzekkikenedi

Devetnaesti vijek bio je doba kada je crna boja bila veoma u modi, kao znak sofisticiranosti i elegancije jer je crna boja bila skupa. Izložba će biti otvorena do 1. februara.

 

 

(Mondo)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.