Preminuo Oskar de la Renta
Oskar de la Renta

Legendarni modni dizajner

Preminuo Oskar de la Renta

U 83. godini preminuo je legendarni modni dizajner Oskar de la Renta, a vijest je za ABC News potvrdio član njegove porodice.

De la Renti je 2006. godine dijagnostifikovan je kancer, ali nije otkriveno da li je od toga i preminuo.

De la Renta je popularnost stekao ranih šezdesetih dizajniranjem odjeće za Džeki Kenedi. Nedavno je dizajnirao i vjenčanicu za suprugu Džordža Klunija Amal Alamudin, a uz nju se pojavio i na snimanju za Vogue.

Tokom karijere bio je omiljeni izbor kako filmskih zvijezda tako i Prvih dama (Nensi Regan, Beti Ford, Laura Buš) koje su nosile haljine s njegovim potpisom. Bio je blizak sa Hilari Klinton kojoj je 1997. dizajnirao haljinu za inauguracijski bal.

Rođen je 1932. u Dominikanskoj Republici, a s 18 godina odselio je u Madrid gdje je studirao slikarstvo. Njegov mentor bio je Kristobal Balensiaga, a nakon preseljenja u Pariz radio je za Lanvin.

Za Internation Business Times u junu prošle godine o svojoj borbi s karcinomomje  izjavio: "Trenutno sam potpuno čist. Jedine stvarnosti u životu su te da se rađate i umirete. Uvijek vjerujemo da ćemo živjeti zauvijek. Smrt nikada ne prihvatamo. Nakon ovakvih upozorenja naučite da cijenite svaki dan života".

De La Renta je preminuo u svojoj kući u Konektikatu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.