Protesti Kurda zbog H&M-ove kolekcije (FOTO)
Sporni kombinezon

Švedska kompanija na udaru kritika

Protesti Kurda zbog H&M-ove kolekcije (FOTO)

Kompanija H&M dizajnirala je kolekciju kombinezona maslinasto zelene boje, sličnih onima koji nose ženski kurdski vojnici, što je bio povod za oštru reakciju Kurda.

Društvene mreže ovih dana vrve od komentara na račun švedske kompanije H&M i njihove kolekcije za jesen/zimu. Maslinasto zeleni kombinezon iz te kolekcije  upotpunjen je braon kaišem i vojničkim čizmama, što je Kurdima dalo povoda za proteste.

kombinezonHM

"U ovakvim vremenima, oni žele da zarade na hrabrosti žena koje se bore za Kurde. Trebalo bi da ih bude sramota!", jedan je od komentara na Facebooku, piše "Dejli mejl". prenosi Mondo.

I drugi korisnici društvenih mreža takođe su osuđivali komercijalizaciju "tradicionalne vojničke uniforme", dok su neki predlagali da se dio zarade od kombinezona kompanije H&M prosledi kurdskim borcima i porodicama.

Švedska kompanija se nakon ovakvih komentara izvinila, uz komentar da im "nikada nije bila namjera da oponašaju stil kurdske vojske".

"Zaista nam je žao ako smo nekoga uvrijedili ovim modelom, to nikada nije bila naša namera", saopšteno je iz PR službe H&M.

Iz ove kompanije rekli su da se oni trude da "osluškuju potrebe svojih kupaca, a u poslednje vrijeme naročito su traženi kombinezoni".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.