Sankcije Rusiji ostaju uprkos
ilustracija

Potrebna još bolja primjena sporazuma

Sankcije Rusiji ostaju uprkos "ohrabrujućim" dešavanjima

Evropska unija zadržava do daljeg sankcije Moskvi, a uz ocjenu da su dešavanja u Ukrajini ohrabrujuća u Briselu je saopšteno da je potrebna još bolja primjena sporazuma iz Minska o primirju između Kijeva i proruskih snaga.

Ambasadori 28 država-članica EU koji su se sastali da bi procijenili situaciju u Ukrajini ocijenili su da je ohrabrujući napredak zabilježen u političkom procesu i u sprovođenju nekih aspekata minskog Protokola, ali da određeni djelovi istog protokola moraju da budu propisno primijenjeni", rekla je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančič, prenio je Tanjug.
Kocijančič je rekla da će EU razmatrati ublažavanje ili ukidanje sankcija Rusiji "ukoliko situacija na terenu, to formalno potvrdi", prenijela je agencija Rojters.

Iz EU su, kako je istaknuto, odlučili da zadrže paket ekonomskih sankcija Rusiji zbog podrške Moskve proruskim snagama u istočnoj Ukrajini uprkos onome što su nazvali "podsticajno dešavanja na terenu". 

Zvaničnici iz Brisela su naveli da je suviše rano da se ukidaju sankcije Moskvi i da ocjenu sa terena, Brisel vidi kao prvi korak ka okončanju najgore krize između Rusije i Zapada od kraja Hladnog rata. 

"Zadržavamo status kvo", rekao je neimenovani zvaničnik pošto su ambasadori 28 država članica razmotrili sprovođenje primirja u Ukrajini i šireg mirovnog plana za region koji je dogovoren 5. septembra u Minsku.

EU je nametnula sankcije ruskom sektoru finansija, odbrane i energetike i zamrzla imovine 140 ruskih i ukrajinskih pojedinaca i preduzeća zbog "uloge Moskve u Ukrajini" u julu ove godine. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.