File sa gorgonzolom
Ilustracija

Prijedlog za ručak

File sa gorgonzolom

Potrebno je: 2 filea, oko 20-ak tankih režnjeva pancete, 120 gr gorgonzole

Za marinadu: 4 kašike maslinovog ulja,4 kašike worcestershire sosa, 2 kašičice ljute mljevene paprike, 2 kašičice senfa, 2 čena bijelog luka (sitno sjeckan), par listova svježe žalfije (sitno sjeckani).

Za prilog: 2 velike glavice crvenog luka, 800 g šampinjona, 4 male tikvice, 150 ml slatke pavlake, 140 g gorgonzole, malo morske soli, malo svježe mljevenog šarenog bibera, kašika maslinovog ulja, kašičica sjeckane svježe žalfije

Priprema: Meso očistite od žilica i isijecite na deblje šnicle te prelijte marinadom (pomiješajte sve sastojke za marinadu) , i ostavite da odstoji par sati (ili preko noći u frižideru). Zatim svako parče obmotajte pančetom, pričvrstilte drvenim štapićem i pecite po par minuta sa svake strane u dobro zagrijanom tiganju na minimalnoj količini maslinovog ulja. Meso zatim posolite i ostavite na toplom par minuta da odmori.

Priprema priloga: Na malo maslinovog ulja propržite crveni luk sjeckan na rebarca a zatim dodajte i sjeckane šampinjone i tikvice. Sve zajedno dinstajte par minuta (ne treba povrće da omekša do kraja i postane "gnjecavo" već samo malo da se zapeče sa svih strana) a onda prelijte sa pavlakom, dodajte gorgonzolu, so, biber, žalfiju... Na tanjir za serviranje s jedne strane stavite prilog a sa druge na listove zelene salate meso i od gore po koji listić gorgonzole.

Napomena: Cijelo jelo možete spremiti i samo u tiganju tako što kad završite sa mesom izvadite ga na tanjir, prekrijete folijom i držite na toplom a onda u tom tiganju (bez pranja) pripremite prilog i vratite meso i servirajte.

(vijesti online)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.