U čemu je tajna Šanel 2.55 tašne? (VIDEO)
Šanel torba

Torba za sva vremena

U čemu je tajna Šanel 2.55 tašne? (VIDEO)

Vjerovatno nema žene koja prati modu, a koja ne sanja o Chanel tašni ili Burberry mantilu ili Louboutin cipelama. Razlog je jednostavan – riječ je o svevremenskim modnim artiklima, ali i o statusnim simbolima.

Vlasnice kultnih Šanel (Chanel) tašni reći će vam da je riječ ne samo o modnom klasiku, već i o investiciji. Iako to na prvu loptu možda zvuči suludo, sudeći po stalnom rastu cijene Šanelovih torbica, možda dame koje se muževima pravdaju govoreći da je više od 150.000 dinara uloženih u torbicu jako dobra investicija zapravo imaju pravo. 

Tom se tematikom pozabavio i portal Racked, pošto je proučavao kako se kretala cijena popularne tašne u posljednjih nekoliko godina. Pokazalo se da se povećavala 15% godišnje. Cijena slavne Chanel torbe 2.55 - crne boje, od jagnjeće kože i srednje veličine - ove godine je, u odnosu na prošlu, skočila za 500 dolara pa se njena cijena u odnosu na 2008. gotovo udvostručila. 

Zašto je cijena Šanelovih tašni posljednjih desetak godina toliko skočila? Jedan od razloga za to svakako je inflacija jer danas sve košta više nego prije deset godina, uključujući sirovine i cijenu rada. Ali, kad se uzme u obzir to da je cijena slavne tašne 2005. iznosila 1.650 dolara, a danas oko 4.900 dolara, čini se da su za ovakav rast cijene osim inflacije krivi i neki drugi faktori.

Chanel, očekivano, nije želio ništa da kaže o svojoj taktici određivanja cijena, a sve što su na ovu temu izjavili bilo je da, poput svih luksuznih brendova, i oni redovno prilagođavaju cijene u skladu s promjenama modela, dizajna, troškova proizvodnje, cijene sirovina i kursnih razlika. 

Ali, profesorka Tomai Serdari sa Univerziteta Njujork, koja se bavi proučavanjem luksuznih dobara, nudi objašnjenje. Ona tvrdi da je u zadnjih nekoliko godina Chanel dodao nekoliko novih proizvoda koji se nalaze u cjenovnom razredu od 600 do 1.000 dolara. Ti su proizvodi, naravno, i dalje skupi, ali su ipak puno pristupačniji od tašne koja košta 5.000 dolara. 

“Kako bi održali ekskluzivnost, ali i dalje povećavali profit, oni moraju da povećaju cijenu tašni”, objašnjava Serdari. Chanel očigleno ne mora da se brine da će mu pasti prodaja torbica zbog povećanja cijena jer je prodaja luksuzne robe cvjetala i u vrijeme najveće ekonomske krize, najviše zahvaljujući zemljama koje doživljavaju nagli razvoj, kao što su Kina, Indija i Brazil. 

Ali, Serdari upozorava da kupovinu Šanelovih tašni ipak ne treba smatrati investicijom. Ako je to jedina torba koju ćete nositi barem sljedećih deset godina i usput ignorisati kupovinu gomile nepotrebnih stvari u međuvremenu, onda je možda u redu da je kupite. Tašna je poput automobila, s godinama joj pada vrijednost, pogotovo ako je stalno u upotrebi. Ali onaj ko već ima novca na bacanje i može sebi da je priušti, možda je bolje da je kupi ove nego iduće godine. Cijena bi joj, ako je suditi suditi prema dosadašnjoj praksi, za godinu dana ipak mogla biti znatno veća, prenosi b92.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.