Poziv Angele Merkel znak podrške Crnoj Gori
Angela Merkel

Ocjene Dušana Janjića i Miodraga Vlahovića

Poziv Angele Merkel znak podrške Crnoj Gori

Poziv koji je njemačka kancelarka Angela Merkel uputila crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću dokaz je podrške Crnoj Gori -ocijenili su za RTCG analitičar Dušan Janjić i bivši ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović.

Predstojeći samit u Berlinu, ko­ji njemačka kancelarka Angela Merkel organizuje sa liderima zemalja regiona, još jedan je korak, kako smatraju, kojim EU želi da pokaže da nije zaboravi­la na Zapadni Balkan. Angela Merkel će, uvjeren je Janjić, Đukanoviću i njegovim kolegama u ime EU prenijeti da pod NATO kišobranom ima mjesta i za Crnu Goru.

- Politički to znači podrška svi­ma onima koji su se zalagali za evroatlantske integracije, u ovom slučaju Đukanoviću, ko­me je to prvi nastup kao novoi­zabranom premijeru, a već poznatom licu u evropskoj politici. To je šansa da on što više promoviše Crnu Goru - ka­zao je Janjić.

On je rekao da na samitu sve dr­žave, pa i Crna Gora, ukoliko imaju vrijedne projekte mogu da ih kandiduju. - Da se Crna Gora ponovo po­tvrdi, kao što je bila i devedese­tih i početkom 2000. godine, kao jedna od vrlo važnih tačaka međuregionalnog susretanja, a to znači gradnja infrastrukture, razvoj energetike, kako elek­trične energije tako i gasifikacije-dodao je on.

Miodrag Vlahović smatra da je potrebno iskoristiti komunika­ciju sa kolegama sa Zapadnog Balkana i kancelarkom Merkel za promociju značajnih infra­strukturnih i drugih razvojnih projekata.

Sastanak u Berlinu, kako je do­dao, je šansa da se potvrdi da Crna Gora nije u situaciji da dobija „onu vrstu demarša koji vas podsjeća da ne možete biti ujutru za EU, a popodne biti protiv njene spoljne politike".

(Portal Analitika)